Bouřky nepomohly. Vody v řekách je málo a půda je suchá

Zdá se, že počasí letos zkouší, co příroda v Česku vydrží. Před necelými dvěma měsíci lidé na mnoha místech utíkali před velkou vodou a zachraňovali, co se dalo. Nyní řeky hlásí mnohanásobný úbytek vody. Berounkou jí například protéká o 99 procent méně než 3. června.

"Tolik vody, kolik Berounem proteklo na začátku června za jedinou hodinu, nyní neproteče ani za čtyři dny," popisuje meterolog Martin Štros z Meteocentra.cz.

Lužnicí v Bechyni protéká oproti počátku června osmdesátkrát méně vody, Otavou a Sázavou šedesátkrát méně. Podobně je na tom Vltava v Praze. Úhlava v Koterově zaznamenala v pondělí dokonce dvěstěkrát menší průtok.

Na velkých tocích je propad menší. Labe v Ústí nad Labem hlásí pětadvacetkrát méně vody. "Na tak velkou řeku je to ovšem také obrovský rozdíl," upozorňuje Štros.

Menší toky podle Štrose reagují o poznání rychleji na nástup deště či sucha. Pondělní bouřky zvedly hladiny některých toků o desítky procent, za pár hodin už to však nebylo příliš znát.

"Ještě ve 21:00 měla Lužická Nisa v Proseči průtok jen 0,6 kubíků, ale za pouhou hodinu už tu vlivem extrémní bouřky protékalo 36 kubíků. Během jediné hodiny se průtok zvýšil šedesátkrát a byl dosažen třetí stupeň povodňové aktivity. Jenže za další hodinu už klesl na 12 kubíků a dnes se už pohyboval kolem hodnoty 1,3," popsal následky pondělní bouřky Štros.

Podle něj voda, která spadla, neuvěřitelně rychle stekla z polí a lesů do řek a v půdě jí mnoho nezůstalo.

Voda stihne odtéci po povrchu

"Pondělní bouřky tedy krátkodobě hodně zvýšily hladiny potoků a malých řek, a projevily se i na větších řekách. Voda z bouřek spadla tak rychle, že se téměř nestihla vsáknout do půdy. To však znamená, že bouřky nezastavily sucho," uvedl Štros s tím, že pár centimetrů pod povrchem půda zůstala suchá.

A i řeky zůstanou na nízkých stavech. "Prameny se po bouřkách doplní velmi málo, všechna voda prostě stihne odtéci po povrchu," vysvětluje Štros. Významnější srážky nás navíc v dohledné době nečekají. Počátkem srpna má být převážně slunečno, a pokud zaprší, půjde jen o přeháňky a pondělní scénář se tak bude opakovat.

Letošní sucha by podle Štrose ale neměly ohrozit úrodu, protože žně už začaly.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info