Rizikové potraviny pocházejí často z Číny

Evropská komise ve své výroční zprávě z června hodnotila notifikace systému RASFF o nebezpečných potravinách v roce 2012.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Většina nebezpečných potravin nebo krmiv se dostává do Evropy z Číny. V minulém roce nahlásily státní kontrolní úřady evropskému Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF celkem 540 podezřelých produktů z Číny.

Tuto informaci poskytla Evropská komise ve své výroční zprávě zveřejněné v červnu. Také dovozy z Indie nebo Turecka častěji vzbuzovaly pozornost kontrolních orgánů – v minulém roce bylo hlášeno více než 300 případů.

Prostřednictvím systému RASFF si státní kontrolní orgány vyměňují informace o produktech, které mohou představovat nebezpečí pro zdraví člověka nebo zvířat. Vedle států Evropské unie jsou do systému zapojeny také Norsko, Lichtenštejnsko a Island a částečně také Švýcarsko.

V aféře s koňským masem deklarovaným jako hovězí využily státy EU rovněž systém RASFF – k vzájemnému průběžnému podávání informací, a to i navzdory tomu, že podle sdělení Evropské komise nevzniklo žádné zdravotní riziko. Eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Tonio Borg chce proto stávající čtyři typy oznámení RASFF rozšířit o oznámení o klamání spotřebitele.

Prostřednictvím hlášení poukázaly úřady například na nedeklarované látky v potravinách, na které mohou alergici citlivě reagovat (například mléko). Kontrolní orgány nalezly také nepovolená barviva, geneticky modifikované potraviny, pesticidy nebo mykotoxiny. Ne vždy se však podezřelé produkty dostaly na trh – téměř polovina hlášených produktů byla zadržena a odmítnuta již na vnějších hranicích EU.

V roce 2012 bylo do systému RASFF vloženo celkem 8 797 hlášení, řada z nich probíhajících ještě z předchozího roku. V 526 případech se přitom jednalo o vážná zdravotní rizika způsobená produkty, které již byly v prodeji. Velká část ze zhruba 3 500 nových hlášení se týkala přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potraviny a pouze zhruba v 600 případech se jednalo o krmiva. (dpa)

http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Verbraucher/Risikobehaftete-Lebensmittel-kommen-oft-aus-China_article1370948732.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info