Znojemsko v době vinobraní – turistický ráj s atmosférou multižánrového festivalu.

V době vinobraní se Znojemsko stává jednou z nejatraktivnějších turistických destinací u nás. Spojení široké nabídky zajímavých turistických cílů s bohatým programem vinobraní, který je srovnatelný s programy velkých hudebních festivalů, dělá z královského města Znojmo a jeho okolí pro turisty učiněný ráj. 13. – 14. září 2013 nabídne Znojmo v srdci městské památkové rezervace velkolepé veselí plné historie, vinařství a gastronomie i pestrý multižánrový koktejl vystoupení současných umělců na několika scénách a bohatý doprovodný program. Vinobraní je tak skvělou příležitostí ke spojení návštěvy zajímavých míst s mnoha kulturními i gastronomickými zážitky. V období vinobraní tak turisté mohou využít chvíle volna na maximum.  

Znojemské historické vinobraní je největším svátkem vína v České republice s pestrým programem pro všechny věkové kategorie a s atmosférou středověku v historickém centru města Znojma. Návštěvník se může ocitnout v době vrcholného středověku, kdy král Jan Lucemburský navštívil Znojmo a oslavil zde úspěšná státnická jednání. Tuto událost připomíná historický průvod – více než 400 kostýmovaných postav včetně rytířů na koních. Páteční průvod proběhne za svitu pochodní s ohňovou show, sobotní vyvrcholí historickou scénou na hlavním pódiu, zobrazující předávání práv konšelům, trestání nepoctivých vinařů, máčení v kašně a trestání odsouzenců. Historický program probíhá na čtyřech scénách, součástí jsou i dobová tržiště, vojenská ležení a vystoupení skupin historického šermu, kejklířů, fakírů, praporečníků, bubeníků, kouzelníků, komediantů, tanečníků a mistrů ohně. 

Turistickou atrakcí, dostupnou pouze v čase vinobraní jsou i tradiční „mázhauzy“ – tedy uzavřená nádvoří středověkých domů a renesančních paláců, která fungují během vinobraní jako vinárny, šenky, či místa pro posezení, mnohdy s vlastním programem. Vinobraní je jedinečnou příležitostí, jak tyto prostory, obvykle veřejnosti nepřístupné, navštívit. 

Kromě historického programu a degustace široké nabídky vín a gastronomie vyniká Znojemské historické vinobraní také nabídkou multižánrového kulturního programu, který probíhá paralelně na několika pódiích. „S průměrnou návštěvností okolo 80 000 lidí, která je srovnatelná s návštěvností největších českých hudebních festivalů, stoupají nároky na sestavení programové nabídky. Děláme vše pro to, aby si návštěvníci vinobraní návštěvu Znojma užili ke své maximální spokojenosti. Proto se snažíme, aby program byl co nejatraktivnější,“ říká Ing. Dušan Varga, ředitel Znojemské Besedy, která akci organizuje. „Pestrý program bude tentokrát realizován na rekordních devíti scénách,“dodává Dušan Varga. 

Znojemské historické vinobraní nabídne na hlavní scéně na Masarykově náměstí vystoupení mnoha hvězd současné populární hudby. Kromě jiných umělců vystoupí Fleret, Charlie Straight, 4TET Jiřího Korna, Patrola Šlapeto, F-Dur Jazz Band, Zrní a také slovenská skupina Desmod, Cigánski diabli, Miroslav Žbirka a Jana Kirschner. Na dalších scénách je připraven bohatý hudební program v podání mnoha špičkových kapel různých žánrů ze znojemského regionu. Program vyvrcholí závěrečným ohňostrojem. 

„Prostředí městské památkové rezervace umožňuje návštěvníkům Znojma prožít slavnosti vína v kulisách dobové architektury, která dodává zvláštní kouzlo i hudebním vystoupením současných zpěváků a kapel,“ dodává Dušan Varga a doporučuje také prozkoumání míst s nádhernými výhledy do krajiny a návštěvu mnoha turistických atrakcí, které Znojmo a znojemský region svým návštěvníkům nabízí. 

Přímo ve Znojmě je pro turisty připravena novinka. – tzv. „adrenalinové trasy“ ve znojemském podzemí, které je jedním z nejrozsáhlejších podzemních labyrintů ve střední Evropě. Počátky jeho vzniku se datují do 14. století. Spletitá podzemní síť chodeb dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami, které pod historickým jádrem města vedou až čtyřmi patry a jejich délka se odhaduje na 27 km. Klasická prohlídková trasa je dlouhá cca 800 m a v expozici „Tajemné znojemské podzemí“ se návštěvník můžet setkat také s tajemnými bytostmi, které tyto prostory obývají. V době konání vinobraní se připravuje zpřístupnění další části rozsáhlého labyrintu chodeb formou tzv. „adrenalinových tras“. Návštěvník se bude pohybovat v podzemních prostorách s baterkou a v ochranném oděvu. Čeká ho protahování úzkými profily, brodění vodou, šplhání po žebřících a další adrenalinové aktivity.

Z mnoha dalších tusristických cílů Znojemska lze dopručit například také:

Národní park Podyjí

Nejmenší národní park České republiky, vyhlášený v roce 1991, se rozprostírá na ploše 63 kilometrů čtverečních při státní hranici s Rakouskem. Od roku 2000 vytváří společně s rakouským Nationalpark Thayatal širší přeshraniční region s nejvyšším stupněm ochrany přírody. Osou bilaterálního národního parku je hluboce zaříznutý a meandrující kaňon řeky Dyje. V minulosti až do druhé světové války se lidská činnost v údolí řeky omezovala na  existenci několika vodních mlýnů a drobných usedlostí. Vznikem železné opony po roce 1948 se z celé oblasti stalo liduprázdné hraniční pásmo. Nicméně tato skutečnost paradoxně vedla k postupnému navození autentického nenarušeného přírodního prostředí. Většina plochy parku je zalesněná převážně dubohabrovými porosty. Říční údolí s mohutnými žulovými skalisky, kamennými moři a hlubokými roklinami bočních přítoků nabízí příhodné podmínky pro pestré druhové složení rostlin, hmyzu a zvířat. Vstupní branou do parku od východu je přirozeně město Znojmo, zatímco na západě je jednoznačným výchozím místem romantický Vranov nad Dyjí. Uprostřed parku pak leží malebný rakouský Hardek (něm. Hardegg) s jedním z nejstarších hradů v Podyjí. Park je přístupný po značených turistických chodnících a cyklostezkách. 

Muzeum motorismu

Budova muzea je původně vodárna postavená v roce 1877 a později, v roce 1931 - 1933 přestavěná na vodní elektrárnu. Je zde vystaveno asi 40 automobilů, 20 motocyklů, 40 bicyklů, 30 stabilních motorů, benzínové stojany, smaltované reklamní cedule, plechovky od olejů, hevery, olejničky, řidičské průkazy, fotografie, litinové rozcestníky z 30.let 20.století a vše co se týče motorismu do r.v. 1950. Prohlídka je možná i s průvodcem, cizojazyčný výklad text v NJ, AJ, trvá cca 30 minut.

Tel.: 603443053, 603548351, Web: www.muzeum-motorismu.cz, E-mail: jandrozd@email.cz

Křížový sklep v Příměticích

Druhý největší křížový sklep na světě, postavený jezuity v letech 1740-1756, půdorysně vytváří veliký latinský kříž. Unikátní je akustika, raritou je tzv. jezuitský telefon. Hlavní chodba s obrovskými sudy je 110m dlouhá a 10m široká, rameno kříže měří 56m, klenby jsou 6,5m vysoké. Jedinečné je zdejší klima-ušlechtilá plíseň. V současné době zde zrají vína v dubových nebo akátových sudech společnosti Znovín a.s.

Tel.: 606712231, 515225014, Web: www.znovin.cz, E-mail: primetice@znovin.cz

Státní zámek Vranov nad Dyjí

Monumentální barokní architektura sálu předků rodu Althannů od J.B.Fischera z Erlachu. Bohatě zařízené interiéry dokumentující kulturu šlechtického bydlení z konce 18. a z celého 19. století. Zámecká kaple Nejsvětější Trojice. Zámek, který je situován v první zóně Národního parku Podyjí.

Tel.: 515296215, 724357169, Web: www.zamek-vranov.cz,  E-mail: : vranov@brno.npu.cz.  

Státní hrad Bítov

Nejstarší z hradů založený 1061-1067, jako pevnost na ochranu jižní hranice přemyslovského státu. Obydlen do roku 1945. Dnešní ráz pochází z přestavby v letech 1825-1863. Početná sbírka zoopreparátů, z nichž nejvyhledávanější je kolekce padesáti vycpaných psů nejrůznějších plemen, největší toho druhu na světě. Zbrojnice obsahuje výběr středověkých zbraní, dále vynikající umělecká díla puškařů 17. Století. Jádrem orientální části jsou předměty zejména z islámské oblasti.

Tel.: 515294736, Web: www.hradbitov.cz, E-mail: bitov@brno.npu.cz.  

Vodní mlýn Slup

Národní kulturní památka. Renesanční mlýn ze 16. století je unikátní technickou památkou. Její součástí je mlýnice s funkčními stroji a pohonem čtyř vodních kol a exponáty mlecí techniky. Leží na Mlýnské strouze. Tel.: 608439147, 608439147, 515235370, Web: http://www.technicalmuseum.cz, E-mail: info@technicalmuseum.cz.  

Pokud spojíte návštěvu vybraných turistických cílů Znojemska s programem Znojemského historického vinobraní, jistě si užijete skvělý víkend plný aktivního odpočinku, zážitků a zábavy.  

Vstupenky na Znojemské historické vinobraní jsou v prodeji v síti Ticketpro a v Turistickém informačním centru Obroková 10,  669 02 Znojmo. Vyplatí se zakoupit si vstupenku s předstihem, protože do 31. srpna se prodávají se slevou. Na místě konání budou vstupenky v prodeji u vstupů do historického centra. 

Více informací o Znojemském historickém vinobraní: www.znojemskevinobrani.cz 

Organizátor Znojemského historického vinobraní:

Znojemská Beseda, Masarykovo nám. 449/22, 669 02 Znojmo, www.znojemskabeseda.cz 

Další tipy na turistické cíle ve městě Znojmo a v okolí: http://www.znojmocity.cz/poznejteznojmo.asp  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info