Na Vysočině byl vyhlášen zákaz vstupu do lesů

V okolí Žďáru nad Sázavou byl dnes kvůli rozsáhlým polomům vyhlášen zákaz vstupu do lesů. Platí pro veřejnost, a to až do konce října. Lesy byly poničeny pondělní bouřkou s prudkým větrem.

Mnoho stromů bylo vyvráceno, další jsou poškozené a hrozí to, že spadnou. Mezi oblasti, do nichž by lidé neměli vstupovat, platí i oblíbené rekreační oblasti, mimo jiné okolí Velkého Dářka. Zákaz vstupu vydal odbor životního prostředí žďárského městského úřadu.

Jaroslav Doubek z odboru životního prostředí ČTK sdělil, že lidé nemají vstupovat do lesů v prostoru mezi obcemi Velká Losenice, Vepřová, Radostín, Račín, Polnička, Škrdlovice, Vojnův Městec a dále v oblasti mezi obcemi Herálec, Chlumětín, Svratka a Křižánky. Do lesů by neměli chodit turisté ani sběrači hub a borůvek.

V lesích společnosti Kinských, která sídlí ve Žďáru nad Sázavou, je poškozeno zhruba 40.000 metrů krychlových dřeva, což je množství, které se blíží roční těžbě podniku. "Je to jedna z největších kalamit za novodobé existence podniku,"řekl lesní rada Miroslav Matoušek. Polomy jsou asi na třetině výměry lesů Kinských.

Kromě pokácených kmenů je hodně stromů nahnutých a stále padají. "Jakýkoliv pohyb tam znamená pro lidi nebezpečí života," upozornil Matoušek. Hodně poničené lesy jsou kolem rybníka Velké Dářko, kde vývraty poškodily i auta a chaty. Velké škody jsou i v lesích společnosti u Krucemburku na Havlíčkobrodsku, kde zatím zákaz vstupu vyhlášen nebyl.

Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi má na zemi kolem 10.000 metrů krychlových dřeva, tedy skoro třetinu své roční těžby. Ředitel družstva Jiří Svoboda upozornil na to, že kromě padajících stromů budou lesy nebezpečné i kvůli pohybu lesní techniky při těžbě.

Významné polomy jsou po pondělní bouřce také v lesích na Jihlavsku. Ředitel jihlavské Správy městských lesů Václav Kodet předběžně odhadl množství spadlých stromů kolem 8000 metrů krychlových. "Teď jsme ještě ve fázi uvolňování lesních cest, pak se na to co nejrychleji pokusíme najet. Je nepříjemné, že je to uprostřed léta," uvedl. Poškozené dřevo je teď potřeba rychle zpracovat kvůli kůrovci. Méně poničené jsou stromy na podmáčených pozemcích, které se vyvrátily. Kde bylo sucho, vítr stromy zlomil. Správa se stará o 4000 hektarů lesů, ročně z nich těží asi 35.000 metrů krychlových dřeva. Jihlavský magistrát varoval obyvatele před vstupem do porostů už v úterý. Zákaz vstupu tam ale zatím vydán nebyl, jak uvedl mluvčí magistrátu Radek Tulis.

red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info