Souhrn událostí uplynulého dne – 1. 8. 2013

Letošní pomalejší sklizeň ve středních Čechách ohrožuje sucho

Zemědělci ve Středočeském kraji a Praze dosud sklidili přes 15 procent ploch obilí a přes 17 procent řepky. U sklizených obilovin činí dosavadní hektarový výnos 5,1 tuny, u řepky 3,49 tuny. ČTK to sdělilo ministerstvo zemědělství. Ředitelka krajské agrární komory Hana Vandělíková dnes ČTK řekla, že by letošní sklizeň mohlo snížit současné sucho.

Houby v Česku skoro přestaly růst, přívalové deště nepomohly

Houbaři se o víkendu z lesa vrátí zřejmě s prázdnými košíky. "Růst hub od minulého týdne poklesl tak, že už nerostou téměř nikde," sdělil předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Houbám chybí vláha, situaci nezlepšily ani deště z počátku týdne.

Brambor je méně, farmářská cena je proti loňsku dvojnásobná

Úroda brambor v Česku bude letos kvůli počasí nižší. Napřed škodily deště, pak červencové sucho. Vláha by ještě mohla pomoci porostům později zrajících odrůd, ale musela by přijít do poloviny srpna, řekl ČTK tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR Josef Králíček na dnešním bramborářském semináři v Oudoleni.

Je voda z kohoutku závadná? Do sporu o její kvalitu se zapojil stát

V České republice se rozhořel spor o kvalitu pitné vody, po Svazu minerálních vod a Potravinářské komoře ČR se do přestřelky o její bezpečnost zapojil i Státní zdravotní ústav. Organizace se hádají o to, zda kohoutková voda například obsahuje pesticidy a hormony. Komora podle zdravotního ústavu záměrně zkresluje informace, nebo není dostatečně informovaná.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info