V Krásné Lípě otevřel nový pivovar, pracují v něm i postižení

V Krásné Lípě na Děčínsku otevřel nový malý pivovar s plánovaným výstavem kolem 1000 litrů. Na čepu má pět piv včetně speciálu, které bude střídat. Řekl to jednatel Křinického pivovaru Jan Srb. Díky podpoře z dotace v pivovaru pracují i postižení.

Pivovar na jejich zaměstnání spolupracoval s místí Agenturou Pondělí, která s postiženými dlouhodobě pracuje. "Mají handicap různého typu. Budou pracovat v úklidu nebo jako číšnice," uvedl.

Pivovar točí pět piv značky Falkenštejn, světlou jedenáctku, polotmavou a řezanou dvanáctku, tmavou čtrnáctku a pšeničný speciál s příměsí lípy a meduňky. "Speciály se budou měnit, bude nejspíš jiná nabídka v létě a jiná v zimě. Jinak máme spíše konzervativní portfolio," řekl Srb. Do budoucna se počítá i s využitím pivovarského sálu. "Máme také lokál se 60 místy, kde se vaří jednoduchá jídla," uvedl.

Křinický pivovar je druhým na Děčínsku. V posledních čtyřech letech se v kraji otevřelo pět nových malých pivovarů. V roce 2009 obnovili tradici vaření piva Kahan v Mostě, právo vařit pivo ale město získalo už v roce 1273. Vloni tam uvařili 650 hektolitrů. V témže roce vznikl ve Varnsdorfu pivovar Kocour.

O rok později se otevřel minipivovar Na rychtě v Ústí nad Labem. Má kapacitu 1000 hektolitrů ročně a od uzavření pivovaru vařícího pivo Zlatopramen v Krásném Březně na konci roku 2011 je to jediné místo v Ústí, kde se vaří pivo. V roce 2011 otevřely hned dva pivovary v Litoměřicích - Koliba a Labuť. Větší Labuť uvaří ročně kolem 600 hektolitrů tří stálých druhů piva a několika speciálů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info