Američtí farmáři nadále důvěřují geneticky modifikovaným odrůdám

Také v letošním roce se na polích v USA pěstují geneticky modifikované odrůdy. Podle portálu transGen pěstitelské plochy kukuřice a sóji opět vzrostly, zatímco u bavlny byl zaznamenán výrazný pokles.

Celkem vyseli farmáři letos na jaře geneticky modifikované osivo na plochu 70 mil. ha, což je přibližně o 1 mil. ha více než v předchozím roce.

Celkové pěstitelské plochy sóji v USA zůstávají konstantně na vysoké úrovni. Oproti roku 2012 plochy mírně vzrostly na 31,4 mil. ha, uvádí portál transGen dále. Podíl geneticky modifikované sóji se pohybuje nadále okolo 93 %, plochy stouply o další téměř 1 mil. ha. Stejně jako dříve se pěstuje výhradně GM sója rezistentní vůči herbicidům.

Plochy kukuřice dosahují v roce 2013 díky rozloze 39,34 mil. ha rekordní hodnoty. Američtí farmáři očekávají o 2 % vyšší sklizeň než v roce 2012. Podíl GM odrůd stoupl v tomto vegetačním období o 2 % na stávajících 90 %. To souvisí i s rozšířením ploch osetých kukuřicí téměř o 1 mil. ha. Podle portálu transGen disponují více než dvě třetiny (71 %) na jaře 2013 použitých GM odrůd kukuřice kombinovanou rezistencí vůči hmyzu a herbicidům (stacked genes).

Sestupně se naopak vyvíjelo pěstování bavlny, kdy pěstitelské plochy poklesly celkem na 4,14 mil. ha. Také podíl GM odrůd se snížil o 4 % na nynějších 90 %. Proto v meziročním srovnání byla rozloha ploch s GM bavlnou téměř o 1 mil. ha menší. Také u bavlny stoupl podíl odrůd s kombinovanou rezistencí na nynějších 67 %.

Plochy GM řepky, cukrovky a vojtěšky nejsou v oficiálních zemědělských statistikách amerických zemědělských úřadů uvedeny.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-US-Farmer-vertrauen-weiter-auf-gentechnisch-veraenderte-Sorten-1191443.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info