Němečtí Zelení chtějí zavést povinný vegetariánský den

Pokud němečtí Zelení uspějí v září ve volbách, místním masomilcům zřejmě zatrne. Strana chce totiž prosadit povinný vegetariánský den v jídelnách po celé zemi. Chce tak snížit vysokou spotřebu masa v Německu. Návrh vyvolal v zemi bouřlivou debatu.

"Vegetariánský den je úžasnou příležitostí vyzkoušet si stravování bez masa a párků. Vegetariánská kuchyně je mnohem víc, než jen vynechání masa," vysvětlila předsedkyně strany Zelených Renate Künastová německému deníku , který zprávu přinesl. Zelení návrh na zařazení povinného bezmasého dne ve školních a závodních kantýnách zařadili na svůj předvolební program.

Volby do německého spolkového sněmu se uskuteční v září a Zelení patří k etablovaným stranám, které se pravidelně dostanou do parlamentu. V současnosti se preference Zelených pohybují okolo 12 až 13 procent. Není proto divu, že nápad ekologické strany v zemi vzbudil vášně, kupříkladu zmíněný bulvární deník Bild svůj text ozdobil titulkem: Zelení nám chtějí zakázat maso!

Méně masa

Takzvaný "Veggie Day" by však podle Künastové přinesl mnoho užitečného. Prospěl by životnímu prostředí a vedl k zlepšení leckdy tristních životních podmínek zvířat.

Künastová zdůraznila, že Německo se potýká s vysokou spotřebou masa, denní příděl masa si neodpustí 85 procent našich západních sousedů. Každý Němec sní v průměru 89 kilogramů masa ročně. Kupříkladu v Česku byla taková spotřeba před dvaceti lety, od té doby postupně klesá a nyní se pohybuje okolo 80 kilogramů ročně.

Spolky na ochranu přírody návrh vítají. Šéf německé asociace na ochranu životního prostředí (BUND) Hubert Weiger řekl, že jeho organizace už dříve vedla kampaň, aby německé jídelny jeden den v týdnu vařily vegetariánské pokrmy a aby do roku 2015 nejméně 20 procent masa, které běžně servírují, neslo známku bio". Weiger také upozornil na špatné podmínky v řadě farem, kde zvířata trpí.

Ilona Šmajchlová, ape

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info