Žeň pálenic. Meruněk je hromada

Na jižní Moravě pomalu končí sklizeň meruněk. A je jich všude plno. Radost mají nejen sadaři nebo zahrádkáři, ale úroda rozhýbe byznys i pálenicím.

„Lidé se už objednávají i s meruňkami. Těch bylo letos opravdu hodně, odhadoval bych to tak na trojnásobek," zhodnotil začátek sezony Jiří Skřivánek, který na Hodonínsku vlastní pět pěstitelských pálenic.

Jeho odhad potvrzuje 
i předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, který je ještě smělejší. „Úroda meruněk bude letos minimálně třikrát větší než loni, ale řekl bych, že bude dokonce ještě větší," řekl.

Stromy byly odpočaté

Důvodem je podle něho to, že stromy letos začaly kvést ještě před dešti a navíc byly odpočaté po loňské mizerné úrodě.Na loňský nedostatek vzpomněl například Ondřej Lolek, který si s přáteli před třemi lety pronajal zahrádku s ovocnými stromy. Nejdříve tam chodily manželky s dětmi relaxovat. „Pak se urodily meruňky, a když jsme je zavařili, upekli buchty a dost jich rozdali, stejně nám ještě hromada zbyla. Skončily v sudu. Vloni nebylo ani do buchet. Letos máme naopak obsypaných deset stromů. Už nás nebaví je sbírat," řekl Lolek.On a řada dalších lidí nechtějí po loňské metanolové aféře nic riskovat a vlastní úrodu raději zavezou k profesionálům, než aby využili služeb černých pálenic. Zboží 
v obchodech zatím příliš nevěří.

Ovoce je ještě na stromech

Na nedostatek zakázek si tak nemůže stěžovat například Radoslav Nimrichter 
z Hovoran, který kvůli chladnému červnovému počasí letos zahajuje provoz o dva týdny později. „Zase je ale oproti loňsku dostatek ovoce. Objednávky máme do půlky září, nicméně dvě třetiny plodů jsou ještě na stromech," zhodnotil Nimrichter.Jenomže meruňky jsou jen jednou z mála věcí, ze které mohou mít sadaři letos radost. Ludvík uvedl, že je velice špatná úroda třešní a také višní, u nichž klesla též výkupní cena.Majitelé pálenic pak doplňují, že je málo i trnek. Na tyto plody je podle Skřivánka příliš sucho. „Modré ovoce začalo padat. Jestli nezaprší, nevím, co z trnek zbude," zakroutil hlavou nad teplotními extrémy.

Černé pálenice

Sezona pěstitelským pálenicím začala prvního července. Končí až za rok, tedy 30. června. I když zatím patří letošní sezona mezi ty lepší, provozovatelé pálenic připouštějí, že jim výdělky kazí černé pálenice.Před takovými podniky varují i lékaři. „Může se poškodit zažívací ústrojí, protože dojde
k vyžírání sliznice a vředovým chorobám. Samozřejmě obecně je následkem nadměrného pití poškození jater," upozornila v regionálním Deníku před časem hodonínská lékařka Alena Bartošová.

Autor: Zuzana Černá, Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info