Vedra ohrožují úrodu na Slovensku, potraviny asi nezlevní

Optimistické odhady slovenských zemědělců o letošní úrodě se zřejmě nenaplní. Důvodem jsou nynější vedra a chybějící srážky, což ovlivní sklizeň více plodin. K dříve ohlášenému zlevnění potravin na pultech obchodů tak nakonec možná nedojde. 

"Úroda toho, co je na polích, bude horší. Výpadek podle stávajících odhadů dosáhne deset až 20 procent. I kdyby nyní začalo pršet, porosty se z nedostatku vláhy už nevzpamatují," uvedl mluvčí slovenské zemědělské a potravinářské komory Stanislav Nemec. Ohrožena je podle něj zejména úroda kukuřice, slunečnice, brambor a cukrové řepy.

Ještě před několika týdny farmáři předpokládali, že výnosy kukuřice nebo slunečnice budou vyšší než loni. Nyní už vícero z nich hlásí značné ztráty. Zavlažovací systémy jsou na Slovensku v provozu jen na malé části orné půdy.

Pokud se obavy z nižší sklizně potvrdí, mohlo by to ovlivnit ceny potravin na pultech obchodů. "My se obáváme, že optimistická očekávání ohledně poklesu cen se nenaplní. Potvrzuje se, že je třeba vyčkat až do sběru úrody," řekl Nemec. Reagoval tak na nedávné odhady slovenských potravinářů, že zlevní například maso a pečivo.

Teplé počasí naopak neuškodilo obilí, jehož sklizeň bude letos na Slovensku nadprůměrná. Úrodu řady dalších plodin však ovlivní hlavně vedra a sucho, které v červenci postihli nejen Slovensko, ale také například Českou republiku. Slovenští meteorologové zaznamenali minulý měsíc nedostatek srážek ve srovnání s dlouhodobým průměrem zejména na západním a středním Slovensku. Například v Nitře za celý měsíc nespadl v přepočtu na metr čtvereční plochy ani litr srážek, což je druhý nejhorší výsledek od roku 1881.

Současná vlna veder, která sužují Slovensko, by měla vyvrcholit v pátek, do kdy na Slovensku platí nejvyšší výstraha před vysokými teplotami. Na jihu Slovenska by se rtuť teploměru mohla vyšplhat až k 39 stupňům Celsia.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info