Hlavní expozice Flory bude připomínat zahrádku s bylinkami

Podobu zahrádky s voňavými a kvetoucími bylinkami bude mít letos hlavní expozice letní etapy květinové výstavy Flora Olomouc. Nejstarší a největší tuzemské výstavy květin, kterou doprovodí zahradnické trhy, se příští týden od čtvrtka do neděle v pavilonech G a H olomouckého Výstaviště Flora zúčastní 250 vystavovatelů a prodejců z Česka, Polska a Slovenska.

Věra Mazalová z Výstaviště Flora dnes novinářům řekla, že expozici nazvanou Babiččina zahrada připravilo Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero CZ. Například pěstitelé ze Šumperka se pochlubí nově registrovanou odrůdou kmínu kořenného, která je odolná vůči škůdcům. Součástí přehlídky budou i netradiční léčivé rostliny, bylinné čaje, sirupy, kořenící směsi, kosmetika či bylinné produkty pro zvířata.

Výstavu květin Flora tradičně doprovodí floristická soutěž. Ke stému výroční narození českého vynálezce kontaktní čočky, profesora Otty Wichterleho, se jejím tématem stala kytice pro zrakově postiženou osobu. "Neobvyklé letní kytice, které musí v tomto případě potěšit kromě zraku také hmat a čich, budou moci návštěvníci obdivovat v pavilonu E," uvedla Mazalová.

Na letní Floře se představí také tuzemští zahrádkáři a školkaři, kteří budou vystavovat květiny vrcholícího léta, mezi které patří gladioly, jiřinky, muškáty či růže. "Paletu letních barev doplní výstava letního ovoce a zeleniny s kompletním sortimentem paprik, rajskými jablíčky a letními druhy peckovitého ovoce," podotkla Mazalová.

Organizátoři letní etapy výstavy květin Flora se museli vypořádat s tím, že nemají k dispozici hlavní pavilon A, který je od začátku letošního roku rekonstruován. Výstava byla proto přesunuta do pavilonů G a H. Letní zahradnické trhy se letos celé odehrají na venkovních plochách výstaviště.

Loňský ročník letní Flory Olomouc navštívilo zhruba 30.000 lidí. Větší zájem mezi návštěvníky je o její jarní část, na kterou letos zavítalo 58.000 lidí.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info