Ceny klesly. V červenci zlevnily hlavně potraviny

Zatímco analytici očekávali, že se inflace meziročně zvýší, ve skutečnosti spotřebitelské ceny v červenci klesly proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle jeho statistiky zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,4 procenta.

Pokles cen o dvě desetiny procentího bodu ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje.

Razantně se oproti minulému měsíci snížily ceny zeleniny (o 13,8 %), z toho cen brambor o 29,0 %. Ceny ovoce klesly o 1,9 %, drůbeže o 2,1 %, vajec o 4,1 %, minerálních a pramenitých vod o 3,5 %.

Mírně se také snížily ceny oděvů (o 2,3 %) a obuvi (o 2,9 %).

Levnější jsou i náklady na bydlení, protože cena zemního plynu klesla o 2,8 %.

Analytici soudí, že současná čísla nezůstanou bez odezvy:  "Centrální banka již delší dobu hovoří o nutnosti uvolnit měnové podmínky a tedy oslabit korunu. Dnešní číslo je tak trochu vodou na mlýn centrální banky. Na druhou stranu, koruna je slabá už tak a inflace neroste především v důsledku utlumené poptávky v ČR," komentuje například Petr Dufek z ČSOB 

Na zvyšování celkové úrovně spotřebitelských cen působilo především zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura, kde vzrostly sezónní ceny dovolených s komplexními službami o 12,5 %. Dražší byly také pohonné hmoty (o 1,4 %). Ceny tabákových výrobků byly vyšší o 0,6 % a ceny vína o 0,5 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,8 %, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 1,4 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v červnu. Zpomalení cenového růstu ovlivnily zejména ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje a bydlení. Ceny masa byly vyšší o 4,4 % (v červnu o 5,4 %), jedlých olejů o 2,5 % (v červnu o 4,8 %), ostatní zeleniny (kořenové a listové) o 9,5 % (v červnu o 21,3 %).

Na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddíle pošty a telekomunikace, kde byly ceny telefonických a telefaxových služeb nižší o 11,8 %.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info