Pálenice už zahajují provoz. Sezonu ale poškodilo sucho

Je to tady. Výroba moravských léků začala. Jednou z prvních pálenic, která zahájila provoz, je ta v Březnici. Pálenici dlouhá léta vede vyhlášená páleničářka Stanislava Chalupová. V tomto čase „tečou" zatím letní kvasy. Dokončují se třešně, začínají se pálit meruňky či mirabelky.

Řada pálenic zahájí svůj provoz až posléze a zaměří se na to hlavní. Na trnky. Později budou otvírat pálenice například v Luhačovicích či Kvasicích.

„Každý rok zahajujeme zhruba stejně. Letos jsme začali třetího. Okolní pálenice třeba ještě nejedou, tak jezdí lidé k nám," prozradila Stanislava Chalupová z březnické pálenice. Podle ní mohla být letos krásná úroda trnek, ale sucho si vybírá svou daň.

„Už teď je toho půlka na zemi. Co se dá dělat, holt se bude muset ovoce nakoupit. Letos ani jablek nebude. Bylo jich totiž moc v loňském roce," shrnula své poznatky páleničářka. Ta mimochodem také v Březnici každoročně pořádá vyhlášený košt slivovice. Vyhlášenou pálenici také v Březnici postupně modernizují. „Letos se podařilo vyměnit okna a opravili jsme parkovací zpevněné plochy před objektem," doplnil starosta Březnice Josef Hutěčka. 

Autor: Lukáš Fabián

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info