V databázi nevyhovujících potravin je za půl roku 318 výrobků

Do databáze nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravin Potraviny na pranýři bylo za posledních šest měsíců vloženo 318 nových položek. Z velkých obchodních řetězců má v databázi nejvíce záznamů Tesco. Necelá polovina zjištěných prohřešků se týká potravin domácího původu. Ze zahraničí mají nejvíce prohřešků Polsko a Slovensko, zjistila ČTK.

Na společnost Tesco Stores ČR připadá 26 zveřejněných potravin. Druhá příčka patří řetězci Penny Market se 17 potravinami. O třetí místo se dělí hypermarkety Globus s řetězcem Billa (15 záznamů). Naopak jediným z velkých řetězců, který aktuálně nemá v databázi žádný záznam, je síť diskontních prodejen Lidl.

"Počet nevyhovujících šarží potravin zjištěných u významných maloobchodních řetězců odráží postavení těchto řetězců na trhu v ČR," komentoval stav mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Zároveň upozornil, že na webu jsou zveřejňována pouze závažná zjištění a počet méně závažných případů, mezi něž patří například poškozené ovoce, je každoročně mnohonásobně vyšší.

"Ačkoli by se toto číslo mohlo na první pohled zdát vysoké, v reálu takto negativně skončí pouhý zlomek kontrol, které SZPI vykoná v našich obchodech," uvedl mluvčí Teska Jan W. Dvořák. "Každý jednotlivý případ navíc interně velmi pečlivě prošetřujeme a s dodavateli následně přijímáme taková opatření, aby již k chybám nedocházelo," dodal.

Z hlediska země původu převažují mezi nevyhovujícími potravinami domácí výrobky, konkrétně 149 výrobků (47 procent ze všech nevyhovujících). Přes neustálý růst dovozů jídla ze zahraničí české potraviny tvoří většinu potravin v tuzemských obchodech.

Z Polska, které v poslední době v důsledku řady afér bývá v souvislosti s kvalitou potravin často zmiňováno, pocházelo v posledních šesti měsících 18 produktů, ze Slovenska 17. Z Německa, které je největším dovozcem potravin do Česka, pocházely pouze dvě potraviny.

"Nejvíce položek je stabilně v sekci Nebezpečné potraviny, následují sekce Falšované potraviny a Nejakostní potraviny," uvedl Kopřiva. Typy prohřešků jsou podle něj velice rozmanitě, a nelze je proto seřadit bez nežádoucí paušalizace.

Aplikaci, na které jsou zveřejňovány výsledky kontrol, spustila letos v květnu také Státní veterinární správa (SVS).

Vláda premiéra Petra Nečase se na začátku května dohodla na záměru sloučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce, což má zjednodušit proces kontroly kvality potravin. Kabinet uložil tehdejšímu ministrovi Petru Bendlovi, aby připravil novelu zákona, která oba orgány sjednotí. Ministerstvo zemědělství tak chce mít v budoucnu i jen jeden web, na kterém budou zveřejňována všechna zjištění dozorových orgánů.

Možné budoucí sloučení obou internetových aplikací připouští i současný ministr zemědělství Miroslav Toman. Ten v minulosti ještě jako prezident Potravinářské komory kritizoval některé nedostatky. Řada jich byla podle mluvčí ministerstva Dany Večeřové napravena. Případy starší půl roku se tak již přesouvají do archivu nebo v případě jasné viny obchodníka způsobené nedodržením teploty při prodeji či prodejem prošlých produktů pak není uváděn výrobce, který je v takovém případě nevinný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info