Jablka ztrácejí kvůli globálnímu oteplování svou křupavost
16.08.2013 | FinančníNoviny.cz
Kvůli globálnímu oteplování ztrácejí jablka část své křupavosti, ale zároveň sládnou. Zjistila to nová vědecká studie, o níž dnes informovala agentura AFP.
Výzkumný tým analyzoval údaje ze dvou ovocných sadů v Japonsku z let 1970 až 2010. Z nich získal jasné důkazy, že klimatické změny mají dopad na chuť jablek a jejich strukturu. "Všechny tyto změny mohou být způsobeny časnějším vykvétáním a vyššími teplotami," napsali vědci ve studii, kterou zveřejnil časopis Nature Scientific Reports.
Na světě ročně vyroste asi 60 milionů tun jablek, což z nich činí třetí celkově nejoblíbenější druh ovoce. Předchozí studie ukázaly, že globální oteplování způsobuje časnější vykvétání jabloní, a že na sklizeň mají vliv změny v množství srážek a výši teplot.
Sady využité ke studii pěstují odrůdy jablek Fudži a Cugaru. Farmy ležící v japonských prefekturách Nagano a Aomori za sledovanou dobu zaznamenaly průměrný nárůst teplot vzduchu o 0,31 respektive 0,34 stupně Celsia za desetiletí. Tyto sady si vědci vybrali proto, že na nich nedocházelo ke změně kultivarů nebo pěstitelských praktik, a tudíž mohli vyloučit jiné faktory vyjma klimatických.
Údaje sledované během let zahrnovaly měření koncentrace kyselin a cukru, pevnosti ovoce a vodnatění - chorobu, která způsobuje vodou prosáklé oblasti v dužině jablka. Analýza prokázala pokles v kyselosti, pevnosti a vodnatění, ale zvýšení sladkosti za sledovanou dobu.
"Myslíme si, že sladší jablko je pozitivní věc a ztráta tvrdosti je negativní," řekl AFP spoluautor studie Tošihiko Sugiura z Národního ústavu ovocnářství ve městě Fudžimoto. "Myslíme si, že většina lidé má ráda sladká a tvrdá jablka, i když každý má vlastní vkus. O měkkém jablku se v Japonsku říká, že je mdlé."
Výzkumníci uvedli, že jejich studie je patně první, která měřila změny v chuti a struktuře jídla v důsledku klimatických změn.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 18.4.2024 (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct (18.04.2024)
- ASZ ČR odmítá návrhy poslanců ANO a SPD na omezení svobody vlastníků půdy (18.04.2024)
- Vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy Sněmovna schválí patrně v mírnější podobě (18.04.2024)
- Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor (18.04.2024)
- Arboretum v Pardubicích budou spravovat technické služby, změna je na popud lidí (18.04.2024)
- Letošní Cena Ing. Jiřího Nováka byla udělena Pavlu Bednářovi za výzkum modřínu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)