Potravinářství si zvyká na stevii

Jestli vám zatím název stevie nic neříká, zbystřete pozornost. Jedná se totiž o rostlinu, ze které se vyrábí přírodní sladidlo až třistakrát sladší než cukr! Je přitom nekalorické, vhodné pro diabetiky a nezatěžuje organismus. Stevie bývá označována ze rostlinu vhodnou k ozdravení lidstva.

Roste v tropickém a subtropickém pásmu, její původní domovinou jsou pralesy Paraguaje. Pěstuje se však i v Číně nebo nově v Řecku. V středoevropských podmínkách zatím nemá šanci na přežití.

V malém si ji může každý vypěstovat doma v květináči, ale problém bude, jak získat z listů sladké extrakty zvané steviol-glykosidy.

„Vliv na množství sladivých látek v rostlině má sluneční svit, teplo a půda. Zároveň hraje roli i výška, ve které se lístky nacházejí na rostlině. Čím níže ke kořenům, tím jsou sladší," říká k tomu produktový manažer Filip Borovan ze společnosti Nutsweet, která se zaměřuje na výrobu alternativních sladidel. Je současně předním odborníkem na zpracování této rostliny.

Stevie a její produkty se konzumují v masovém měřítku zejména v Japonsku, které je největším spotřebitelem výtažků z této rostliny. Spotřebuje až 80 procent celkové světové produkce.

„Japonsko využívá stevii víc než třicet let a za tuto dobu není záznam o zdravotních obtížích způsobených jejím užíváním. Dokonce tam vznikl výzkumný ústav, který se zabývá využitím této rostliny v různých odvětvích hospodářství," uvádí ve své brožuře slovenský vědec Alexander Čumakov. Ten výzkumu zmíněné látky zasvětil celý život.

Průmyslové využití

Dříve než v Evropě bylo sladidlo povoleno v USA, a to v roce 2008. Od tohoto okamžiku začaly společnosti Pepsi Co Inc. a Coca-Cola využívat tuto látku při slazení nápojů.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin měl podezření, že tato bylina má karcinogenní účinky. Pro Evropskou komisi to byl důvod k opatrnosti a užívání dlouho nechtěla nepovolila. Následovala celá řada vědeckých testů, které potvrdily pozoruhodný vliv rostliny na lidské zdraví. Na základě toho pak Brusel v roce 2011 povolil její zpracování k potravinářským účelům.

Množství firem, které začínají sladit steviol-glykosidy, narůstá. „Obecně se dá říci, že zatím není možné nahradit cukr či jiné sladidlo v potravinách stoprocentně. V nejpopulárnějších potravinách se dá nahradit padesát až šedesát procent. Zbytek se musí dosladit cukrem či jiným sladidlem," zpřesňuje Filip Borovan.

Naděje pro nemocné

Používání stevie v potravinářství nahrává i to, že toto sladidlo má nulovou kalorickou hodnotu. Proto když chce výrobce snížit kalorickou zátěž, což je dlouhodobý trend, jednoduše klasický cukr zamění. Pozitivní je, že cena těchto sladidel se neliší příliš od cen cukru.

Na trhu existuje už řada firem převážně z odvětví výroby nápojů, které používají steviol-glykosidy na doslazení svých výrobků. V České republice mezi ně patří Pivovar Černá Hora s řadou limonád, Kofola bez cukru nebo Staropramen s pivem s ovocnou příchutí. Dále jsou v této souvislosti populární džemy, marmelády a pekárenské výrobky, vše s označením dia. Na trhu jsou i čokolády Balance, které jsou výhradně slazeny stevií. Ta je obsažena i v některých zubních pastách a žvýkačkách. Ale sortiment se určitě rozšíří, vzhledem k pozitivním účinkům rostliny na člověka.

Cukr je příčinou řady nemocí. Zároveň je také faktorem, který urychluje stárnutí. Proto diabetici vypadají starší než ostatní populace. Cukr a diabetes je jedno veliké nekonečné téma. Snížením počtu diabetiků by společnost ušetřila spoustu peněz na lécích i ve zdravotnictví vůbec. I proto je slazení přírodním sladidlem ze stevie velkým přínosem.

Děti dnes konzumují až 200 gramů cukru denně. Průměrná roční konzumace cukru je v Česku asi čtyřicet kilogramů na osobu. To je 110 gramů na den, jinými slovy obrovské množství. Doporučena je přitom konzumace 30 až 50 gramů. Nejvíce cukru se nachází v sycených nápojích a dezertech. Někteří výrobci nabízejí alternativu.

„Nabízíme ovesný puding s příchutí vanilky a kakaa jako alternativu k mléčnému pudingu. Tento puding neobsahuje žádný přidaný cukr. Bude slazen stevií v kombinaci s erythritolem. Bude obohacen vápníkem, hořčíkem, vitaminy. Půjde o převratnou, mimořádně zdravou alternativu," prozrazuje Milan Kuběna, majitel firmy Kalma.

ZDENA NOVÁČKOVÁ

 Autor:  Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info