Poláci si věří, chtějí vyvážet ještě více potravin

Evropský trh ještě není dostatečně nasycený polskými potravinami, myslí si šéf Polského svazu zaměstnavatelů v potravinářském průmyslu Andrzej Gantner. Očekává totiž, že vývoz potravin ze země jen letos vzroste asi o devět procent. Tím pádem bude atakovat nový rekord a objem 18,5 miliardy eur (zhruba 477 miliard korun). Právě v Evropě přitom končí zhruba 76 procent potravin z Polska.

Podle Gantnera je také třeba pamatovat, že Polsko hraje roli významného dovozce potravinářských surovin. Ty polské firmy zpracovávají, balí a vyvážejí. Loni hodnota dovozu do Polska dosáhla 13,5 miliardy eur (asi 348 miliard korun) a letos podle Gantnera bude zhruba stejná.

Polské potraviny by si měly najít cestu také do Asie

Klíčovými trhy jsou pro Polsko Německo, Česká republika a Slovensko. Slibný je také ruský trh a rovněž Asie, dodal Gantner.

Hlavní fakta podle šéfa Polského svazu zaměstnavatelů v potravinářském průmyslu Andrzeje Gantnera

  • * Polsko exportuje hlavně mléčné výrobky, cukrovinky, ovoce a vepřové.

* Polské zboží se vyznačuje příznivým poměrem kvality a ceny.

  • Jen do České republiky se za posledních 12 let dovoz polských potravin zvýšil více než čtyřnásobně. Polsko je přitom po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně, letos ale polské potraviny stíhá na českém trhu řada afér.

Zdroj: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info