Pranýřované jídlo. Tisíc prohřešků za rok
22.08.2013 | Denik.cz
O takové návštěvnosti si většina internetových stránek může nechat jen zdát. Když Státní zemědělské a potravinářská inspekce spustila web Potraviny na pranýři, jen za prvních 24 hodin zaznamenala 200 tisíc návštěvníků. O nekvalitních potravinách spotřebitele ve speciální databázi informují už 13 měsíců.
„Odezva byla silná. Přes 13 tisíc lidí odebírá novinky a za těch třináct měsíců stránky zaznamenaly přes 2,2 milionu návštěvníků," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.Spuštění webu bylo reakcí také na výskyt nekvalitních potravin, které se do Česka dovážely, zejména pak z Polska. Za posledních šest měsíců bylo na stránky vloženo 318 položek, přičemž výrobky polského původu se objevily v osmnácti případech. Potraviny z Německa, které je největším dovozcem, mají na webu dva záznamy. Necelá polovina prohřešků pak připadla na jídlo z domácí produkce.Bylo to nefér
Stránky po jejich spuštění kritizovali například potravináři. „Nejčastější prohřešky byly spojené se skladování v obchodních řetězcích, ale na webu se objevila i fotografie výrobku. Vůči výrobcům to bylo nefér, protože za to nemohli," uvedla mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová.Řada kritizovaných nedostatků však už byla podle mluvčí ministerstva zemědělství Dany Večeřové z webu odstraněna. Mezi nimi právě třeba uvádění výrobců za závady, které nemohli ovlivnit.Obchodní řetězce jsou uváděny u necelé třetiny nálezů nevyhovujících potravin, což ovšem odráží jejich postavení na českém trhu. „Ačkoliv by se toto číslo mohlo na první pohled zdát vysoké, v reálu takto negativně skončí pouhý zlomek kontrol, které SZPI vykoná v našich obchodech," uvedl například mluvčí společnosti Tesco Jan W. Dvořák.
E.coli nebo BSE
Od spuštění webu se na něm objevilo přes tisíc závadných výrobků. „Určitě nejnebezpečnější byly lihoviny z metanolové kauzy, které jsme objevili u společnosti Veradana a které obsahovaly 50 procent metanolu. Lahve přitom nesly etikety oficiálních výrobců," přiblížil Kopřiva.Tak nebezpečný výrobek naštěstí inspektoři zatím neobjevili. „Opravdu nebezpečné potraviny jsou naprosté výjimky. Muselo by se například jednat o případy typu E.coli, BSE nebo právě metanol. Ty se ale běžně nevyskytují," doplnil mluvčí.Spotřebitelé mohou do budoucna počítat s vylepšením webu. „Rýsují se určité nápady," dodal bez bližšího upřesnění Kopřiva.
Autor: Vilém Janouš
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



