RUDOLF JELÍNEK vykoupí dvakrát více ovoce než loni

Tradiční výrobce ovocných destilátů, společnost RUDOLF JELÍNEK, očekává letos velmi dobrou úrodu ovoce. Firma vykoupí přibližně dvakrát tolik ovoce co v uplynulém roce. Kvalita ovoce je přitom výrazně lepší než v uplynulých letech.

„Výkup meruněk a třešní jsme již ukončili a jsme velmi spokojeni s kvalitou i množstvím ovoce. Většinu meruněk a třešní jsme nakoupili z České republiky, menší množství pak ze Slovenska, Maďarska, Bulharska, Srbska a Polska,“ říká Jiří Koňařík, výrobní ředitel společnosti RUDOLF JELÍNEK. V současné době firma vykupuje švestky. „V tomto případě se nám nepodaří vykoupit celých přibližně pět tisíc tun z Česka, protože tu není na trhu dost ovoce, proto budeme opět dovážet, a to převážně ze střední Evropy a Balkánu,“ vysvětluje Jiří Koňařík a dodává: „I v těchto zemích se úroda jeví zatím velmi dobře, ovoce je dostatek a kvalita je velmi vysoká. RUDOLF JELÍNEK v letošním roce počítá s výkupem zhruba šesti tisíc tun ovoce.

Firma zahájila sklizeň i ve vlastních sadech, které před několika lety začala obnovovat na Vizovicku. „Pokud nepřijdou bouřky nebo krupobití, které by ohrozily úrodu, sklidíme z vlastních sadů přibližně čtyři sta tun švestek. Švestky mají velmi vysokou cukernatost a kvalitu, takže půjde pravděpodobně o zatím nejlepší sklizeň z našich sadů,“ komentuje letošní úrodu v okolí Vizovic Jiří Koňařík. Právě cukernatost je přitom pro výrobu ovocných destilátů důležitějším parametrem než samotný objem úrody ovoce.

Společnost RUDOLF JELÍNEK pěstuje ve vlastních sadech na více než padesáti hektarech devět různých odrůd švestek. Jako první dozrává v srpnu odrůda Katinka, a jako poslední v průběhu října odrůda Presenta. „Odrůdy pro výsadbu jsme volili tak, abychom mohli úrodu sklízet od začátku srpna až do října a samozřejmě jsme vybírali odrůdy vhodné na výrobu slivovice a také na sušení,“ říká Jiří Koňařík a doplňuje: „Všech padesát hektarů ještě není v plné plodnosti, takže v budoucnu předpokládáme, že z našich sadů budeme sklízet až šest set tun švestek.“

Sušení švestek je další tradicí vizovického regionu, na kterou firma RUDOLF JELÍNEK navázala v předchozích dvou letech. Koupila vlastní sušárnu ovoce a v loňském roce poprvé dodala na trh sušené švestky z vlastních sadů. „Po sušených švestkách se jenom zaprášilo, v listopadu šly na trh a v únoru už nebylo co prodávat,“ popisuje prodejní úspěch novinky Jiří Koňařík.

RUDOLF JELÍNEK a.s. je tradiční český výrobce ovocných destilátů, především slivovice. Společnost vznikla v roce 1894. RUDOLF JELÍNEK a.s. je členem skupiny R. JELÍNEK GROUP SE, která je největším světovým výrobcem ovocných destilátů. Do skupiny dále patří společnost R. JELINEK L.A. - S.A. (chilský výrobce ovocných destilátů, zejména hruškovice), největší výrobce ovocných destilátů v Rumunsku S.C. VALCO S.A. a největší výrobce švestkové rakije v Bulharsku VINPROM-TROYAN AD. Do skupiny v České republice dále patří likérka Milan Metelka a.s. Společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. je držitelem certifikátu IFS Food. Více na www.rjelinek.cz

Kontakt pro další informace:

Josef Brabec

Czech P.R.

tel. 224 210 206, 606 602 378

e-mail: brabec@czechpr.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info