Lesníci trhají rekordy v prodeji. Lidé totiž více topí dřevem

Rekordní množství palivového dříví letos prodali hradečtí lesníci. O palivové dříví, které lesníci čtvrtým rokem prodávají v bývalém muničním skladu za psím útulkem v Malšovicích, mají lidé stále větší zájem.

„Myslíme si, že se lidé k nám rádi vracejí i z důvodu korektnosti, přístupu zaměstnanců a široké nabídce sortimentu od štípaných polínek v pytlích po rovnané palivo v metrech s možností dohody odvozu až domů," míní Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové.

Topení dřevem v kamnech se stalo v posledních letech hitem. Lidé se k němu vracejí především kvůli zdražování plynu a elektřiny.

Po tropickém létě je dřevo prodávané v Malšovicích dostatečně proschlé. Ne vždy je totiž v lese koupené dřevo hned připravené k cestě do kamen nebo krbů. „Výhodou je, že kmeny v současné době svážené pro výrobu paliva jsou po loňské kalamitě již rok staré a částečně vyschlé, nejedná se proto o čerstvé dříví plné vody, nevhodné k přímému topení," vysvětluje Milan Zerzán.

Kvůli loňské kalamitě není cílem lesníků přetěžování zdejších krásných rekreačních lesů, proto je množství dříví z dubů a bříz, určené k prodeji, omezeno. Sklad se přesto průběžně doplňuje.

„Městské lesy Hradec Králové se dlouhodobě s městem snaží tvořit pro Hradečany příjemné prostředí například v podobě nově rekonstruovaných cest, krytých ohnišť či zajímavých akcí pro veřejnost. Prodej dřeva je pro občany další vstřícná služba, která jim umožní si legálně a levně odvézt dříví pro vlastní potřebu domů nejen v období letního grilování," říká Martin Soukup, náměstek primátora. 

Autor: Jan Pruška

   

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info