Vodňanská drůbež zdvojnásobí výrobu žádaných polotovarů
23.08.2013 | Denik.cz
Společnost Vodňanská drůbež, která je největším zpracovatelem drůbežího masa v zemi, začne letos stavět novou halu pro výrobu tvarovaných mas a polotovarů za zhruba 100 milionů korun. Kapacita stávající linky nestačí zájmu zákazníků o hamburgery, nugety, švédské kuličky či různě upravené filety. Výroba se během krátké doby zdvojnásobí, řekl dnes člen představenstva společnosti a generální ředitel Milan Říha.
"Jestliže teď vyrábíme těchto výrobků zhruba 150 tun měsíčně, tak bychom se chtěli dostat na zhruba 300 tun. Na lince nebudeme vyrábět jen současný sortiment, ale rozšíříme ho o novou řadu výrobků, třeba pro zákazníky s bezlepkovou dietou, s omezením soli a takzvaných éček," uvedl.Další miliony korun poplynou zejména do zdokonalení balicích linek, ať už jde o balení do ochranných atmosfér, tak další moderní způsoby balení pro zákazníka.
V příštím roce bude společnost investovat do nového systému nakládky a transportu kuřat z farem. "Zrychlí se nakládka a odstraní hodně namáhavá ruční práce při odchytu kuřat v halách," uvedl Říha. Nizozemská technologie je podle něj humánní. Kombajn šetrně nahání kuřata na pás a dává do kontejnerů.
V Modřicích pak společnost vybuduje nový mrazírenský sklad. Zlepší se tím distribuce zboží na Brněnsku, kde se prodej zvyšuje. Ve Vodňanech projde rekonstrukcí porážková a porcovací linka.
Společnost Vodňanská drůbež, která je součástí Agrofertu Andreje Babiše, loni zvýšila tržby o 109 milionů na 4,598 miliardy korun. Porážka drůbeže vzrostla o 3,77 procenta na 124.857 tun. Jatečných kachen bylo poraženo 4251 tun, což bylo o 70 tun meziročně více. Ve třech výrobních závodech - Vodňanech, Mirovicích a Modřicích, a skladu u Chocně zaměstnává 1477 lidí.
Ze 70 milionů poražených kuřat pochází polovina z vlastních farem společnosti, což v Evropě nemá obdoby. Podnik tak má kontrolu nad celým výrobním procesem - od kuřete přes krmné směsi až po porážku a zpracování. Od letoška si mohou zákazníci koupit Vodňanské kuře s rodokmenem. Podle "rodného čísla" na obalu si mohou na internetu zjistit původ kuřete.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



