Meloun je ovoce, tvrdí chybně supermarket na váze

Pokud máte dobré znalosti v botanice, můžete se dostat při nákupu v supermarketu Billa do úzkých. Tak jako Zdeněk Bartoš, když v sekci ovoce a zelenina na váze hledal správné tlačítko pro vodní meloun. Rozhodně ho totiž nenajdete pod skupinou zelenina, kam správně patří. Billa o chybě ví, ale napravovat ji nebude.

Pátrání po správném tlačítku zaskočilo Zdeňka Bartoše před několika dny při nákupu v Bille na Severní Terase. „Meloun měli ten den v akci. Proto jsem si ho dal do vozíku, a když jsem přijel k váze, měl jsem si vybrat, zda chci ovoce nebo zeleninu. Automaticky jsem zvolil zeleninu, ale na seznamu jsem ho nenašel. To až posléze mezi ovocem. Což mě překvapilo, to je špatně," napsal redakci Zdeněk Bartoš.

Podle něho si ale mnoho lidí myslí, že meloun je ovoce. „ Nepříjemné ovšem je, že je obchod v tomto názoru ještě podporuje," uvedl. Dodal, že prodavačky na jeho upozornění jen pokrčily rameny. Redakce si byla jeho tvrzení ověřit a meloun opravdu na váze najdete mezi ovocem.

Mluvčí Billy Gabriela Bechynská připustila, že označení vodního melounu za ovoce je opravdu chybné. „Melouny skutečně patří mezi zeleninu," prohlásila. Jak však uvedla, konkrétně u vodního melounu se vychází při jeho zařazení na váhách z obchodní a prodejní zkušenosti. „Více než 95 procent lidí totiž hledá meloun mezi ovocem, a to vzhledem k tomu, že je sladký. Změnu tohoto označení tedy v tuto chvíli nechystáme," uvedla Gabriela Bechynská.

Ústečan Martin Liška přiznal, že by meloun za ovoce považoval. „Ale vím, že třeba v jiném supermarketu ho na váze mají mezi zeleninou. Takže ho podle zkušenosti hledám tam," uvedl.

Vodní meloun skutečně ovocem není, ačkoli ho lidé velmi často za ovoce považují. Jde o druh plodové zeleniny. V botanice je zařazen do čeledi tykvovitých. V ní je nejen vodní meloun, ale i melouny cukrové. Do stejné skupiny patří třeba okurky, dýně a tykve.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info