Evropská unie zakázala dovoz sleďů a makrel z Faerských ostrovů

Bez sleďů a makrel z Faerských ostrovů se budou muset obejít evropští spotřebitelé. Evropská unie totiž tento týden vyostřila spor s ostrovy a zakázala dovoz těchto druhů ryb, které se loví z lodí ze souostroví v severním Atlantiku. Faerská rybářská plavidla mají také s výjimkou nouzových situací zakázáno kotvit v přístavech zemí EU.

Brusel uvádí, že se tímto krokem snaží chránit rybí populaci proti nadměrnému lovu. Ostrovy, které jsou samosprávnou součástí Dánska, jež ale není součástí EU, na rozhodnutí Evropské komise reagovaly velmi tvrdě. Do EU míří skoro 80 procent faerského rybího exportu a rybolov se na celkovém vývozu souostroví podílí devíti desetinami.

Jádrem sporu je letošní rozhodnutí na rybolovu závislých Faer více než ztrojnásobit kvótu ulovených ryb. Velikost atlantické a skandinávské populace sledě obecného dosud ovlivňovala dohoda mezi Norskem, Ruskem, Islandem, EU a Faery, které každoročně předem stanovily přípustné podíly výlovu. Někdy však nebyly schopné se na povolených počtech dohodnout.

"Faerské ostrovy mohly svůj neudržitelný rybolov zastavit, nicméně se rozhodly tak neučinit. Nyní je všem jasné, že EU je odhodlána využít všech prostředků, které má k dispozici, aby rybí populace z hlediska jejich udržitelnosti dlouhodobě chránila," uvedla evropská komisařka pro námořní záležitosti a rybolov Maria Damanakiová.

Faerský ministerský předseda Kaj Leo Holm Johannesen reagoval slovy, že unie ignoruje principy mezinárodního práva. Její postup prý může značně zkomplikovat jednání zemí, které sledě v Atlantiku loví. Jednání je plánováno na začátek září.

Podle Johannesena EU porušila "ducha vzájemného respektu a spolupráce". Ještě před rozhodnutím komise o zákazu dovozu Faery upozornily, že se obrátí na mezinárodní arbitrážní tribunál kvůli možnému porušení úmluvy OSN a námořním právu.

Podobné evropské sankce se navíc nyní chystají také proti Islandu, kde se spor točí kolem množství lovených makrel. Je přitom otázkou, jak by podobný krok ovlivnil už tak slábnoucí zájem Islandu o vstup do EU.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info