Výroba piva v pololetí klesla o 2 procenta, kvůli počasí a ekonomice

Výroba piva v Česku v letošním prvním pololetí klesla meziročně o dvě procenta. Na poklesu se podílelo chladné počasí a zhoršující se ekonomická situace, informoval dnes Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS). Zatímco tuzemská poptávka po českém pivu klesala, vývoz rostl.

Celkový výstav tuzemských pivovarů podle svazu v prvních šesti měsících letošního roku klesl zhruba o 160.000 hek­tolitrů. Na domácím trhu prodaly pivovary o čtyři procenta méně piva než ve stejném období před rokem, naopak vyvezly o 7,5 procenta více než v první polovině roku 2012. V prvním pololetí loňského roku rostl výstav pivovarů meziročně o pět procent.

„Slabé výsledky letošního prvního pololetí výrazně ovlivnilo nepříznivé počasí v březnu a květnu a silný propad poptávky v červnu, na kterém se podepsaly zejména povodně v Česku," uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Například v červnu uvařily pivovary o 7,5 procenta méně piva než před rokem, z toho produkce pro domácí trh se snížila o plnou desetinu.

Významnou měrou se na poklesu produkce českého pivovarnictví v pololetí podílí také snížená konzumace pivních mixů známých také jako radlery. V deštivém červnu se jejich prodej meziročně snížil o 40 procent. Tato kategorie přitom v poslední době táhla mírný růst celého odvětví a bez ní by produkce pivovarů setrvale mírně klesala, tvrdili pivovarníci.

„Předběžná čísla za červenec zatím vypadají lépe než první pololetí, ale jaká bude situace do konce roku, se těžko odhaduje. Bude hodně záležet na počasí, které je obzvlášť v tomto období pro prodej piva klíčové," poznamenal Šámal.

Loni tuzemské pivovary uvařily meziročně o 2,75 procenta více piva. Nárůst produkce na zhruba 18 milionů hektolitrů byl způsoben zvýšením exportu bezmála o desetinu a poptávkou po pivních mixech. Rostl dále podíl lahvového a plechovkového piva na úkor sudového. Výstav českých pivovarů loni mírně rostl druhým rokem po sobě. V letech 2009 a 2010 se produkce pivovarníků v důsledku ekonomické krize a zvýšení spotřební daně z piva výrazně propadla, v součtu téměř o patnáct procent.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info