Kofole v prvním pololetí poklesly tržby, zisk ale mírně vzrostl

Společnosti Kofola, která se specializuje na výrobu a prodej nápojů, v prvním pololetí letošního klesl prodej o víc jak 67 milionů Kč na 3,079 miliardy Kč. Za nižší tržby může podle představitelů firmy dlouhá zima. Čistý zisk ve srovnání s rokem 2012 přesto mírně vzrostl na 81,4 mil. Kč. ČTK to řekl František Beneš z oddělení investorských vztahů Kofoly.

Za první půlrok loňského roku firma utržila prodejem svých výrobků 3,14 miliardy Kč. Letos hranici tří miliard překročila o 79 milionů Kč. V meziročním srovnání poklesly i marže. Celkem o 144 milionů korun na 968 milionů Kč. S tím souvisel i pokles provozního zisku, který je zatím o 32 milionů korun nižší než během stejného období loňského roku.

"Přes propad tržeb zůstává čistý zisk přibližně na stejné hodnotě jako vloni. Vzrostl o 806.000 Kč na víc jak 81 milionů Kč.," uvedl Beneš. Doplnil, že největší propad Kofola letos zaznamenala v prvním čtvrtletí. V tom druhém se hospodaření i přes červnové povodně vrátilo do optimistických čísel.

"Zima byla tentokrát velmi dlouhá a na výsledcích hospodaření je to vidět. Současné teplé měsíce ale prodejům přejí a uvedené novinky táhnou, takže v druhém pololetí očekávám pozitivní hospodářský výsledek," komentoval výsledky hospodaření šéf Kofoly Jannis Samaras.

Ten věří, že ve druhém pololetí se prodej ještě zvedne. Sází nejen na teplé léto, ale i novinky, které firma uvedla na trh. Jde především o nové příchutě sirupů či balené vody.

Skupina Kofola zaměstnává přes 2000 lidí, v Česku jich je kolem 700. Zaměstnanci pracují v sedmi výrobních závodech, z nichž dva jsou v České republice, jeden na Slovensku, tři v Polsku a jeden v Rusku. Mezi její nejvýznamnější značky patří Kofola, Rajec, Vinea, Hoop Cola, Jupí, Jupík nebo Paola. Letos v únoru se Kofola stala výhradním distributorem značek Evian a Badoit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info