Zeman podepsal zákon, který upravuje splátky za státní půdu

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu, která zemědělcům ponechává možnost splácet zemědělskou půdu nakoupenou od státu i v případě, že tuto půdu převedou na své přímé příbuzné nebo na firmy a družstva, v nichž působí. Novela ruší i minimální nájemné za státní zemědělskou půdu. Hrad o tom informoval na svých webových stránkách. 

Podle předkladatelů z řad poslanců v čele s bývalým ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS) je hlavním důvodem změny zákona ponechání možnosti splátek těm, kteří půdu koupili a ještě ji nesplatili. Půdu by směli prodat nebo převést na příbuzného v přímé řadě bez toho, aniž by zanikl splátkový kalendář. 

Splátkový kalendář by měl zůstat i v případech, kdy zemědělec převede půdu na firmu nebo družstvo, v nichž je společníkem. Podmínkou je, aby firma na půdě hospodařila. Zemědělec má jinak právo splácet nakoupenou půdu deset let, pokud by ji ale v této době prodal někomu jinému, musel by zbývající část kupní ceny doplatit ihned. Novela také stanoví, že v takovém případě stát neuplatní na půdu své předkupní právo. 

Součástí zákona je i ustanovení, které umožní obcím, aby získávaly zdarma pozemky určené pro bytovou výstavbu. Podle současného zákona o SPÚ mohou obce dostávat od státu bezúplatně pozemky určené pro veřejně prospěšné stavby nebo pro zeleň. U převodu pozemků, na nichž mají vzniknout stavby pro bydlení, se však změnily podmínky v zákoně a obce za ně musí platit. Pokud by obec převedený pozemek nevyužila pro stavbu na bydlení nebo pro veřejně prospěšnou stavbu, musela by ho podle schváleného návrhu vrátit.

Zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info