Zelení chtějí zdanit nezdravé jídlo, ČSSD se inspiruje na Tchaj-wanu

V daňových programech politických stran se dají vysledovat některá nej: nejvíc  chce potrápit živnostníky ČSSD svými registračními pokladnami. Nejméně daňových  změn slibují ODS a TOP 09. Nejbizarnější nové daně by zavedli zelení. A bohaté  by nejvíce zdanili komunisté.

Ať už dopadnou volby v říjnu jakkoli, výrazné snižování daní nás nejspíše  nečeká. Žádná ze stran, které mají naději na úspěch, ho totiž v programu nemá. Jedinou výjimkou, která z pohledu volebních  programů vypadá reálně, je návrh na snížení DPH u základních potravin a léků. Ty by pak mohly mírně zlevnit.

ODS a TOP 09 chtějí ponechat daňové zákony z větší části nastavené tak,  jak jsou. Hnutí ANO k nim nemá také příliš výhrad.

Levicové strany chtějí zavést progresivní daň pro lidi s vyššími příjmy.  Poohlížejí se také po vyšším zdanění firem. Několik velmi neobvyklých daní  navrhují zelení – zavedli by daň ze škodlivých potravin (příliš sladké  nebo mastné) nebo daň z hnojiv.

Komunisté by zase chtěli zavést daň z luxusního zboží a z majetku (více  čtěte zde).  Podle místopředsedy strany JIřího Dolejše by daň z příjmu  měla tři pásma: 19, 25 a 32 % z hrubé mzdy. Horní pásmo by začínalo na 100  tisících měsíčně (čtyřnásobek průměrné mzdy), jak stanovit střední pásmo,  komunisté váhají – možná už od 30 tisíc, možná od 40,".

Firmy nepotěší návrhy politických stran na zrušení stropů na zdravotní pojištění – pro je levice, navíc  je už fakticky obsaženo v zákoně schváleném pravicovou vládou, který má vstoupit  v účinnost 2015.

Sociální demokraté se domnívají, že problém je především ve výběru daní.  "Sází proto na registrační pokladny a slosování pokladních dokladů, jako na  Tchaj-wanu a nejnověji od září na Slovensku. Firmy mají platit až  21 procent místo 19, telekomunikace, energetika a finanční sektor pak 25 až  30 procent," uvedl Jan Mládek (ČSSD).

Pravice s daněmi  hýbat nechce

Daňovou stabilitu pak nabízejí strany napravo od středu. "ODS nyní nechce s  daněmi hýbat. Netrvá tak na sjednocení DPH na 17,5 %, naplánovaném pro rok 2016,  ale ponechala by dnešní dvě sazby," uvedl předseda ODS Martin Kuba.

Ani TOP 09 neplánuje žádné změny. Zdůrazňuje, že chce pokračovat v začaté práci. "TOP 09 chce dohlédnout na to, aby v roce 2015 začalo  fungovat již schválené vybírání daní a pojistného na jednom místě," vysvětlil  Miroslav Kalousek (TOP 09)

Změn v daňových zákonech ovšem právě středopravá vláda schválila tolik, že se  jim volič nyní zdráhá věřit. Některé jsou dočasné do roku 2015, jiné mají naopak  začít platit od roku 2015. Ani příslib "daňové stability" tak poplatníkům,  firmám ani úředníkům, kteří je obsluhují, mnoho klidu nepřináší.

 Autor: Jitka  Vlková

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info