Další vyhlášená česká specialita? Šneci z tuzemských farem

Šnečí maso získává v Česku na popularitě. Podnikatelé nový trend rychle následují a zakládají hlemýždí farmy. Jenom v tuzemsku je jich minimálně 30. Jejich produkty jsou vyhlášené po celé Evropě, jako třeba šnečí játra nebo kaviár. A novým chutím se přizpůsobují taky české kuchařky, které se většinou se vracejí k receptům z dob Rakouska-Uherska.

Pro někoho jde o nezvané návštěvníky zahrady, pro majitele šnečí farmy je však tento plž hýčkaný svěřenec. Například Petr Opichal chová na farmě u Chlumce nad Cidlinou 20 000 šneků, které pak na podzim putují do restaurací. Podle majitele farmy je pro gastronomické účely lepší hlemýžď Helix aspersa maxima než ten zahradní. 

Česká rarita - šnečí játra

Šnečí delikatesy se staly obživou i pro manžele Součkovy. Ti každý rok zpracují deset tun šneků, ze kterých pak vyrábí například kaviár nebo polévku. Specialitou ale jsou hlemýždí játra, ta nikdo jiný na světě nevyrábí. 

Chutím zákazníků se přizpůsobují i restaurace, a nemusí být přitom jen francouzské. "Zákazníci se vracejí, a když je nemáme, tak jsou zklamaní," popisuje zástupce šéfkuchaře restaurace Čestr Michal Mráz. 

Aby šnečí maso nebylo na talíři tuhé, musí se alespoň šest hodin povařit. A pro lepší chuť by se měla každou hodinu vyměňovat voda. Delikatesy z hlemýžďů obsahují minimum tuku i kalorií, ve srovnání například s lososem až pětkrát méně. Novinkou posledního roku je šnečí kosmetika, ta si však u českých zákaznic své místo teprve hledá. Zkrášlujícímu účinku hlemýždího slizu věří třeba v Japonsku - na obličej je tam ale rovnou přikládají celé. 

Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info