Obchodníci: Zdravá výživa je stále oblíbená

Ani široký výběr v obchodních řetězcích ve Vyškově nepřinesl zánik malých obchodů specializujících se na potraviny pro makrobiotiky, vegetariány, celiaky, cukrovkáře a všechny, co se zajímají o zdravé stravování. Některé ze současných obchodů se ve Vyškově drží poměrně dlouho. Sice pozměnily druh nabízeného zboží, ale fungují dál.

To platí například o obchodě Šárky Metelkové, která nabízí hotové produkty a potraviny pro zdravou výživu i pro lidi se stravovacím omezením. „Zhruba před pěti lety jsem musela nabízené zboží přehodnotit. Když se ve Vyškově zavedla prodejna jednoho obchodního řetězce, zcela jsem vypustila potraviny pro vegetariány i diabetiky. Zboží totiž nabízel daný obchod za lepší ceny," vysvětlila.

Nejde ovšem o jedinou prodejnu, která se ve Vyškově stále drží a těší se oblibě zákazníků. „Nemám rád obchodní řetězce a vždy dávám přednost malým obchodům. Proto jsem rád, že přímo tady ve městě můžu nakoupit všechno potřebné pro bezlepkovou dietu. Taky tam nakupuji pro svou matku speciální výrobky pro cukrovkáře," řekl jeden z častých návštěvníků prodejen tohoto typu Jindřich Horák z Vyškova.

Jemu podobných klientů mají obchodníci podle svých slov dost. „Nezaznamenáváme žádný významný nárůst nebo pokles zájmu o naše výrobky. Máme stálou klientelu. Mezi našimi zákazníky je hodně diabetiků a bezlepkářů, ale také hodně mladých, kteří k nám chodí hlavně pro náhražky vegetariánského masa," sdělila prodavačka další z vyškovských prodejen potravin pro speciální výživu.

Zkrátka ve městě nepřijdou ani příznivci vegetariánské stravy, kteří neradi vaří nebo se naopak chtějí naučit vařit zdravě. Můžou využít zkušeností provozovatelky vegetariánského cateringu Olgy Markové. Ta nabízí své služby v této oblasti ve Vyškově už tři roky. „Moji klienti jsou velmi různorodí. Společný mají zájem o zdravé stravování. Mám zkušenosti jak s obyčejnými lidmi, tak i jogíny, ekology a jinými alternativními lidmi. Zajišťovala jsem tak stravování například i na výletu do hor nebo noblesním banketu na Americké ambasádě v Praze," pochlubila se Marková.

Některé obchody nabízejí i farmářské bedýnky

Netradiční jsou i kurzy vaření, které nabízí. „Jde zpravidla o kurzy makrobiotického vaření, které se liší v závislosti na ročním období, protože to je pro makrobiotickou stravu typické," podotkla.

Mezi velmi časté návštěvníky obchodů se zdravou výživou patří nejen diabetici, celiaci a vegetariáni, ale i maminky s dětmi. „Chodím tam často, protože ráda dávám svým dětem potraviny s co nejmenším množstvím konzervantů a přídatných látek. Navíc jsem sama příznivkyní kváskového pečiva, místních produktů a všeobecně kvalitního jídla," svěřila se Iva Horáčková z Vyškova.

Některé obchody nabízejí i takzvané farmářské bedýnky. Jde o skutečnou bedýnku, která je plná sezónní zeleniny z regionu. Její podoba záleží na tom, co zrovna zraje. Koloběh času se projevuje i na zájmu zákazníků o určité produkty. „V zimě vedou čaje. Na odbyt jdou také bio, eko a přírodní produkty," popsala majitelka dalšího obchodu se zdravou výživou Eva Hrubešová.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info