Nová odrůda vína Solaris boduje u českých spotřebitelů i odborníků

Templářské sklepy Čejkovice získaly ocenění Zlatý klas na výstavě Země živitelka za jakostní víno Solaris. Toto víno s přívlastkem – výběr z bobulí ročníku 2012 – také nejlépe hodnotili návštěvníci akce otevřených sklepů v Čejkovicích.

Vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice získalo 30. 8. 2013 na výstavě Země živitelka ocenění Zlatý klas v kategorii „Potravinářství a zpracovatelský průmysl“ za jakostní víno s přívlastkem Solaris – výběr z bobulí 2012. Jedná se o novou interspecifickou odrůdu, která je méně náchylná na poškození houbovými chorobami a proto této rezistentní odrůdě stačí jen 2 postřiky ročně. Díky této vlastnosti je velmi vhodná pro nově zakládané vinice, kde jsou hrozny pěstovány v režimu „bio“, tedy zcela bez ošetřování pesticidy. Sklepmistrům se podařilo z hroznů vyrobit v konečné fázi víno Solaris, které má zbytkový cukr 93,8 g/l při objemu alkoholu 11 %. Někteří milovníci vína proto přirovnávají toto víno k vínu slámovému nebo ledovému. Přitom víno vykazuje pěkný obsah kyselin, který činí ročník 2012 opravdu jedinečným.

Díky dlouholeté a systematické práci vybraných členů družstva, přichází Templářské sklepy Čejkovice v rámci rozšíření nabídky v r. 2012 hned s pěti interspecifickými odrůdami v novém designu pod označením New Cross. Odborníci tuto adjustáž velmi pozitivně hodnotí také díky jedinečnému designu nové etikety, která citlivě propojuje tradiční značku moravských vín a moderní odrůdu.

Výjimečnost odrůdy Solaris potvrdili také návštěvníci akce Otevřené sklepy Čejkovice, která se letos konala 31. srpna za rekordního zájmu návštěvníků. V rámci představovaných vzorků Templářských sklepů Čejkovice se odrůda Solaris stala jednoznačným vítězem také u spotřebitelů a potvrdila trend, že český zákazník není konzervativní a naopak rád poznává nové odrůdy vín.

Detaily odrůdy Solaris (New Cross):

Solaris 2012 - jakostní víno s přívlastkem výběr z bobulí, bílé, sladké / „Panenská sklizeň“

Solaris je interspecifická odrůda určená k výrobě bílých vín. Vyšlechtil ji prof. Dr. Norbert Becker ve Freiburgu, roku 1975 křížením odrůd Merzling [Seyval blanc × (Ryzlink rýnský × Rulandské šedé)] × Gm 6493 (Severnyj × Muškát Ottonel).

Barva vína je výrazně žlutá se záblesky citronové kůry. Vůni dominují tóny přezrálých hroznů, medu a rozinek. Chuť je sladká, bohatá, medová připomínající sladké vinné želé s vlašskými ořechy.

Zb. cukr: 93,8 g/l • Kyseliny: 8 g/l • Alk. 11 % obj / Vinařská oblast Morava • Podoblast velkopavlovická

O vinařském družstvu Templářské sklepy Čejkovice:

Historie společnosti Templářské sklepy Čejkovice je spojena s příchodem řádu templářských rytířů do Čejkovic ve 30. letech 13. století. Společně se stavbou templářské tvrze začala i výstavba rozsáhlých vinných sklepů, které neměly na našem území obdoby a ve kterých od roku 1992 působí společnost Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo. Zde je uloženo více než 350 000 litrů vín v dubových a barikových sudech a rozsáhlý archív lahvově zralých vín. Další kapacitu 6 000 000 litrů má v průmyslových budovách v obci Čejkovice. Tradiční výroba a zrání vín se zde snoubí s moderními postupy a technologiemi od zpracování hroznů až po konečnou finalizaci.

Kontakty a bližší informace

Ing. Pavel Pastorek, ředitel, Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, tel.: +420 518 309 011, e-mail: pastorek@templarske-sklepy.cz

Mgr. Lukáš Lukáš, obchodní a marketingový ředitel, Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, tel.: +420 518 309 011, e-mail: lukas@templarske-sklepy.cz

www.templarske-sklepy.cz

 

 

Tisk

 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info