Černíkovické beraní rohy netrkají aneb soutěž Česká biopotravina roku 2013 má pikantního vítěze

Českou biopotravinou roku 2013 jsou Černíkovické beraní rohy pěstitele Miloše Kurky. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem dle originální receptury. Z bezmála stovky tuzemských biovýrobků Černíkovické beraní rohy jako nejlepší vybrala odborná porota v čele s Pavlem Maurerem. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a koná se pod záštitou Ministerstva zemědělství České republiky.

„Jsem moc rád, že při tajném hodnocení byl můj osobní "short list" potenciálně vítězných biopotravin shodný s konečným výsledkem ve všech kategoriích,“ uvedl Pavel Maurer, předseda poroty soutěže Česká biopotravina roku. Černíkovické beraní rohy byly samozřejmě hodnoceny jako nejlepší také v dílčí kategorii Biopotraviny rostlinného původu. Špičkou mezi bioprodukty živočišného původu je Šonovský kmet – tvrdý sýr z ovčího mléka vyrobený na farmě Moniky Menčíkové na Broumovsku. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní výrobky získal nejvyšší počet bodů Kvasný ocet vinný s bazalkou Ing. Josefa Abrleho z jižní Moravy.  Sem míří i další ocenění. Šampionem mezi biovíny je slámové víno Frankovka 2012 společnosti Víno Marcinčák.  Další v pořadí skončil Hibernal, pozdní sběr 2011, Vlastimila Peřiny, který lze doporučit zejména milovníkům „biobílého“.

„Absolutní vítěz - Černíkovické beraní rohy vlastně nejsou nic zvláštního. Jsou však chuťově vyvážené, jejich vnější prostá prezentace odpovídá obsahu. Myslím, že tato biopotravina získala přízeň celé poroty též proto, že je to naprostá novinka na bio trhu. Jsou inovativní, chutné a navíc v naší české gastronomii velmi oblíbené. Jejich příprava není náročná. Je to produkt, který si na nic nehraje,“ sdělil Pavel Maurer.

Beraní rohy a další druhy zeleniny pěstuje Miloš Kurka v Zahradě Černíkovice v Královéhradeckém kraji. „Sezonní zeleninu se snažíme nakládat, aby byla spotřebitelům dostupná po celý rok,“ říká Miloš Kurka a dodává, „černíkovické beraní rohy jsou připraveny klasickým způsobem tak, jak to dělávali naši předci, kteří ještě neměli k dispozici žádné chemické konzervační přípravky.“  Tajemství chuti České biopotraviny roku je tedy jednoduché – kvalitní zelenina a pak jen cukr, sůl, ocet, trocha dobrého oleje a ten správný poměr koření.

Jsem potěšena, že přibývá tuzemských bioproduktů, které jsou velmi chutné a vznikají nejen ve velkých zpracovatelských podnicích, ale také přímo na farmách,“ konstatuje Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Oceňuje, že Češi umí vyrobit vinikající bioprodukty. Úroveň finalizace jak rostlinné, tak živočišné produkce v biokvalitě stoupá, a díky tomu je české bio zákazníkům dostupnější a jeho nabídka pestřejší. Soutěž Česká biopotravina roku je toho každoročním důkazem.

„Soutěž Česká biopotravina roku mám možnost sledovat přes deset let. Sortiment přihlášených produktů se samozřejmě v čase rozšiřuje a zkvalitňuje. Některé produkty nejsou zajímavé pouze tím, že jsou kvalitní a dobré, ale že jsou i přitažlivě zabaleny a mají svůj jasný marketinkový koncept. Správný obal podle mne nemusí hrát všemi barvami a etiketa nemusí být natištěna na tom nejkvalitnějším papíru. Mnohdy mne u biopotravin naopak přitahuje jednoduchost, šetrnost nejen k přírodě, ale právě i k celkové adjustáži. Pak totiž dochází ke stylové jednotě obsahu a formy,“ domnívá se Pavel Maurer. Takových výrobků je na trhu celá řada, a o to víc potěší, že suroviny, z nichž byly vyrobeny, necestovaly přes půl světa.

Předání ocenění výrobcům bioproduktů zvítězivších v jednotlivých kategoriích proběhne 11. září 2013 při příležitosti mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2013. Slavnostní večer se uskuteční v areálu Státního zámku Lednice. Výrobce vítězné biopotraviny s možností uvádět logo soutěže na etiketě získává také šanci sbírat zkušenosti v cizině. Organizátoři mezinárodního veletrhu BioFach, partnera soutěže, poskytují Miloši Kurkovi vícedenní návštěvu norimberského veletrhu v roce 2014.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky a kontakty:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců sdružuje 626 ekologických zemědělců, zpracovatelů, obchodníků, škol a ústavů, 68 bioprodejen a 183  členů PRO-BIO Ligy. Centrála svazu je v Šumperku. 

www.pro-bio.cz

Kontakt:

Sylva Horáková, PR PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců,

(tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz)

Odborné informace a komentáře poskytne také Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz).

Miloš Kurkapěstuje a prodává biozeleninu - dýně Hokkaido, cukety, okurky, mrkev, česnek, zelí, saláty, brambory, patisony, mangold, cibuli. Svou produkci i zpracovává - konzervuje. Zahájil prodej zeleninových bedýnek. (Kontakt: ing. Miloš Kurka, Polom 19, 517 41 Kostelec nad Orlicí; provozovna Zahrada Černíkovice, Černíkovice 114, 516 01, e-mail: kurka@wo.cz, tel.: 734 110 270, www.biozelenina.cz)

Monika Menčíková hospodaří na soukromé farmě o rozloze celkem 125 ha. Chová především ovce a kozy (prodej plemenných zvířat). Mléko zpracovává ve faremní mlékárně - výroba ovčích sýrů, zákysů a jogurtů. Prodej ze dvora. (Kontakt: Monika Menčíková, 549 71Šonov u Broumova č. p. 163, tel.: 724 905 285, e-mail: monikamencikova@seznam.cz)

Josef Abrle s rodinou ekologicky obhospodařuje 5 ha vinic v obci Pavlov. Ve své produkci biovín se Abrlovi soustředili na ryze moravské odrůdy - Pálavu, Muškát moravský, Cabernet Moravia a André. Jejich byliny i biovíno jsou proslulé nejen v České republice, biovíno Pálava 1997 bylo vybráno pro prince Charlese při jeho oficiální návštěvě ČR a chutnalo mu natolik, že si jej následně objednal speciální dodávkou přímo na stůl do Londýna, což je pro moravského vinaře unikátní ocenění. Rodina Abrlova byla vyhlášena nejlepším ekologickým zemědělcem roku 2003. Bioprodukty, zejména byliny a jejich směsi, jsou k dostání v síti prodejen zdravé výživy, ve vybraných vinotékách, na farmě, přes internet. Možnost exkurze na farmu po domluvě. (Kontakt: Farma Pollau, Rudolfa Gajdoše 191, 692 01 Pavlov, e-mail: josef.abrle@bio-produkty.cz, tel.: 737 370 039, www.bio-produkty.cz)

Víno Marcinčák - Rodinné vinařství, které hospodaří na 104 ha vlastních vinic v mikulovské vinařské podoblasti. Všechna vína jsou vyráběna z vlastních hroznů. Od roku 2008 je vinařství největším ekologickým vinohradnickým pěstitelem v České republice. Při pečlivém ručním sběru jsou vybírány pouze vyzrálé a zdravé hrozny, což umožňuje vyrábět výhradně přívlastková vína v celé škále odrůd. Vyhlášenou specialitou vinařství jsou přírodně sladká vína.(Kontakt: Petr Marcinčák, Vinařská 1561/6, 692 01 Mikulov, e-mail: vino@marcincak.cz, petr@marcincak.cz,  tel.: 736 489 351, www.marcincak.cz

O partnerech soutěže:

BioFach - Světový veletrh biovýrobků na výstavišti v Norimberku každoročně představuje ucelenou nabídkou ekologického zemědělství od biopotravin (suroviny, ovoce, zelenina, lahůdky, pečivo, maso, mléčné výrobky, atd.) přes bionápoje (limonády, pivo, víno) až po přírodní zboží (hračky, dárky, doplňky do domácnosti). Veletrh BioFach doprovází ve stejném termínu i Mezinárodní veletrh přírodní kosmetiky Vivaness. (kontakt: Ing. Naďa Lichte, PROveletrhy, s. r. o. , Přemyslovská 25, 130 00 Praha 3, tel.: 220 511 974, 775 663 548  e-mail: info@proveletrhy.cz, www.proveletrhy.cz , www.biofach.de)

Bio-info.cz- internetový informační portál, jehož posláním je pomáhat trvale udržitelnému růstu produkce, výroby a spotřeby biopotravin a dalších etických a trvale udržitelných produktů (kontakt: Mgr. Tomáš Václavík,  Green marketing, Vinohradská 261, 664 34 Moravské Knínice, tel:541 263 456, tom@greenmarketing.cz, www.bio-info.cz)      

Biospotřebitel- sdružení spotřebitelů biopotravin a přátel ekologického zemědělství (kontakt: Jan Valeška, PRO-BIO LIGA, SEV Toulcův dvůr, Kubatova 1/32, 102 00 Praha 10, tel.: 272 660 501, 774 683 833, e-mail: info@biospotrebitel.cz, www.biospotrebitel.cz )

Portál Nazeleno.cz - spotřebitelské médium z oblasti moderního způsobu života, zdravého životního stylu a úspor energií (kontakt: Michal Doležel, xBizon, s. r. o., Šumavská 15, 602 00 Brno,  tel.: 607 958 624, e mail: michal.dolezel@nazeleno.cz, www.nazeleno.cz)

Časopis Zboží & Prodej - Odborný měsíčník pro podporu distribuce a marketingu rychloobrátkového a spotřebního zboží mapuje český a mezinárodní retail, analyzuje situaci na maloobchodním trhu, informuje o novinkách zaváděných do prodeje, analyzuje chování českých spotřebitelů. (kontakt: Petr Hříbal, ATOZ Marketing Services, spol. s r. o., Holečkova 29, 150 95 Praha 5 - Smíchov, tel.: 246 007 214, e-mail: petr.hribal@atoz.cz, www.zboziaprodej.cz)

Magazín o maloobchodu Retail Info Plus nabízí aktuální informace ze světa retailu, konferencí, spotřebitelské průzkumy, analýzy trhu a rozhovory s osobnostmi oboru. Vychází v elektronické verzi rozšířené o tištěnou verzi s adresnou distribucí. (kontakt: Eva Klánová, Retail Info Plus, Press21 s. r. o., Holečkova 100/9, 150 00 Praha 5 Smíchov, tel.: 606 414 301,e-mail: klanova@press21.czwww.retailinfo.cz)

Deník—VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., vydavatelství, jež v České republice vydává devadesát čtyři regionálních titulů, z toho 71 regionálních deníků, 23 týdeníků. Tyto deníky jsou nejvýznamnější regionální noviny u nás. Průměrný denní náklad všech titulů VLP, cca 225 tisíc výtisků, si denně přečte 913 tisíc čtenářů.  (kontakt: šéfredaktor příloh, zemědělská stránka -Jiří Humplík: e-mail: jiri.humplik@denik.cz, www.denik.cz)

Dvouměsíčník BIO&LIFE- nový česko-slovenský časopis zaměřený na BIO, Eko a Nature. Magazín jako kompletní médium zahrnuje od lifestyle  až po profesionální čtení v celém širokém spektru. Je zaměřený je především na kvalitu, zdraví a ekologii. (kontakt: Zuzana Hagarová, Andrew - eBMA, s.r.o., Hrachová 41, 821 05 Bratislava, Slovensko, tel.: 00421 2 55 42 29 27, e-mail: hagarova@bioandlife.sk, www.bioandlife.cz)

KEZ o. p. s., je první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství. Organizace byla založena v roce 1999 Svazem producentů a zpracovatelů biopotravina PRO-BIO, Nadačním fondem pro ekologické zemědělství FOA a Spolkem poradců ekologického zemědělství EPOS jako obecně prospěšná společnost, jejímž posláním je garance ekologického původu na všech stupních "výroby BIO". (kontakt: ředitel Ing. Milan Berka, telefon:  469 625 026, kl. 37, e-mail: milan.berka@kez.cz, www.kez.cz)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info