Otevřený dopis panu ministru Tomáši Janu Podivínskému od starostů a senátorů k jeho přístupu k Šumavě

Vážený pane ministře,

Jsme potěšeni vaším vyjádřením k projektu lanovky na Hraničník, o který usilují všechny volené orgány Jihočeského kraje již několik volebních období.

Tak jako Vy jsme přesvědčeni, že lanovka nepřinese Národnímu parku Šumava žádnou újmu, naopak, uleví přetíženým silnicím, přinese pracovní místa a rozvoj turistiky. Všude ve světě jsou pod lanovkami fungující a upravené obce, které ze zimní turistiky žijí. Naopak, podporovatelům „divočiny“ na Šumavě je existence obcí a jejich rozvoj trnem v oku a nejraději by obyvatele z parku vystěhovali. Člověk podle jejich názoru do divočiny nepatří.

Argumenty nevládních organizací, že dojde k vytvoření „migrační bariéry pro zvířata“ jsou zavádějící. Na opačné straně Hraničníku existuje celý lyžařský areál a zvěř tam volně migruje. Stejně migruje pod lanovkami na německé straně Šumavy, v Alpách či v Tatrách. Lanovka je totiž ve vzduchu a není v provozu většinu času, aby případnou migraci zvěře rušila.

Od ekologistických nevládních organizací jsou obavy o biotop kulíška nejmenšího či datlíka tříprstého čistým farizejstvím. Rovněž jejich spekulace, že 80 (slovy: osmdesát!) stromů, které je potřeba pokácet pro stavbu lanovky, se mohou stát zárodkem geneticky odolnější obnovy lesa na Šumavě, je neomalenost.  Tyto nevládní organizace jsou spoluodpovědné za kůrovcovou kalamitu, při které zahynuly 3 miliony smrků v Národním parku a na desetiletí zmizely nejen biotopy mnoha ptáků, ale celé šumavské lesní komplexy.

Je úsměvné, že nevládní organizace projevují obavy o 14 hektarů lesa pod budoucí lanovkou, když stejné nevládní organizace podporovaly  uhynutí lesa na cca dvaceti tisících (!) hektarech Národního parku! 

K projektu lanovky se opakovaně pozitivně vyjádřilo krajské zastupitelstvo Jihočeského kraje, zastupitelstva šumavských obcí a jihočeští poslanci a senátoři napříč politickými stranami. Jsou to lidé, kteří mají zodpovědnost za dané území, zda jeho ochranu i rozvoj. Proti lanovce se vymezují nevládní organizace, které však tuto zodpovědnost nenesou.

Vážený pane ministře, ještě jednou Vám děkujeme za Váš přístup k Šumavě.

Tomáš Jirsa, senátor

Jiří Hůlka, starosta Horní Plané

Pavel Eybert, senátor

Jakub Koželuh, starosta Nové Pece

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info