FAO: Ceny potravin v srpnu čtvrtý měsíc po sobě klesly

Světové ceny potravin v srpnu čtvrtý měsíc za sebou klesly a jejich souhrnný ukazatel sestoupil nejníže za déle než rok. Ve své pravidelné měsíční zprávě to dnes oznámila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Agentura také zvýšila výhled sklizně obilovin v začínající sezoně.

Cenový index FAO klesl proti červenci o 1,9 bodu na 201,8 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského června. Srpnový pokles odrážel nižší ceny kukuřice, pšenice a olejnin.

Cenový index sestavovaný organizací FAO měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. Na svůj vrchol 238 bodů se vyhoupl v únoru 2011. Vysoké ceny potravin tehdy přispěly k vypuknutí nepokojů na Blízkém východě a v severní Africe v rámci takzvaného arabského jara.

Ceny potravin také prudce rostly v létě 2012, a to kvůli suchu ve Spojených státech i jinde ve světě. Nyní však cenovou úroveň snižuje příznivé počasí a rovněž výhled na oživení produkce obilovin na nový rekord.

FAO dnes také zvýšila předpověď pro světovou produkci obilovin v roce 2013/14 na rekordních 2,492 miliardy tun. Je to 0,5 procenta nad červencovou předpovědí a 7,7 procenta nad loňskou produkcí.

Hlavní ekonom FAO Abdolreza Abbassian se domnívá, že cenový pokles se v příštích měsících výrazně zmírní, protože trhy již do cen započítaly vyhlídky na rekordní sklizeň. "Jsme takřka na cenovém dně. Další pokles bude zřejmě mnohem mírnější proti tempu předešlých měsíců," řekl Abbassian agentuře Reuters.

zdroj: čtk

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info