Kde se mají pivaři v Česku nejlépe? Podívejte se na srovnání krajů

Pátrání po nejlevnějším půllitru výčepního piva v České republice nás překvapivě nedovedlo do tradičních bašt pivovarnictví, jakými jsou Plzeňsko, České Budějovice nebo okolí Prahy. Za nejmenší peníz však nebylo možné nakoupit ani v Karlovarském, Olomouckém či Zlínském kraji, tedy tam, kde průměrné platy nedosahují celostátního průměru. Kde se tedy mají pivaři nejlépe?

Nejlevnější desetistupňové pivo s obsahem alkoholu v rozmezí 3,4 až 4,1 procenta alkoholu si mohou dopřávat lidé na Ústecku. Ti pořídí jednu lahev zlatého moku za průměrnou cenu 9,63 koruny. Stříbrnou příčku v tomto ohledu obsadil kraj Pardubický (9,77 koruny), kterému šlape na paty Královéhradecko s cenou 9,93 koruny za půl litr. Doslova o chlup, s cenou 9,99 koruny, se pod desetikorunovou hranici vešlo ještě okolí Českých Budějovic.

Pokud bychom se na celý žebříček podívali z opačného konce, zřejmě budou mnozí překvapení faktem, že oblastem s nejdražším pivem vůbec nekraluje hlavní město Praha. Pivo je zde k dostání za 10,50 koruny. Nejdráže totiž mají lidé z turisticky vytíženého Karlovarska (11,17 koruny), z Jihomoravského kraje (11,03 koruny) a z okolí Zlína (11,19 koruny). To jsou zároveň jediné oblasti v Česku, kde se cena přehoupla nad 11 korun. Jak se však můžete přesvědčit v tabulce na konci článku, cena zlatého moku není všechno.

Zbylé kraje se pohybují v rozmezí cen lahvového piva od 10 do 11 korun za kus. Konkrétně zaplatíte 10,86 koruny ve Středočeském kraji, 10,63 koruny v Moravskoslezském kraji, následuje s cenou 10,42 koruny Olomoucko a s cenou 10,27 koruny Liberecko a výčet zakončují kraj Vysočina a okolí Plzně, kde je možné nakoupit půl litr za 10,23 koruny.

Když vše sečteme a vydělíme, průměrně tedy můžeme v Česku koupit desítku za 10,42 koruny. Pokud vezmeme v úvahu, že průměrný plat v České republice byl koncem prvního čtvrtletí letošního roku 24 061 koruny hrubého (32 242 superhrubého), tedy 18 639 korun čistého, může si průměrný Čech ze své výplaty dovolit 1788 piv.

Vítězem Pivního indexu Mediafax se po porovnání výsledků s přehledem stává hlavní město Praha, jejíž občané s jasně nejvyššími příjmy nechají v obchodě za pivo průměrné peníze. Druhé místo obsadil díky přesně opačnému poměru (průměrné příjmy, nejlevnější pivo) Ústecký kraj a na pomyslné bronzové pozici skončil kraj Středočeský s lehce nadprůměrnou cenou piva, ale s významně vyššími příjmy obyvatel. Závidět naopak zajisté nemůžeme občanům poblíž Karlových Varů, kteří pobírají v průměru nejnižší platy, a zároveň mají pivo na pultech obchodů nejdražší z celé České republiky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info