Vinaři: na vinobraní bude burčák ze tří odrůd

Stovky hektolitrů burčáku z odrůd Müller-thurgau, Iršaj oliver a Muškát moravský chystají na letošní vinobraní vinaři ze Znojemska. Většinou bude k mání právě jen příští pátek a sobotu.

Desítky tisíc litrů burčáku z hroznů odrůd Müller-thurgau, Iršaj oliver a Muškát moravský chystají vinaři ze Znojemska na letošní vinobraní. Oblíbený nápoj většinou vyrábí právě jen u příležitostí znojemské slavnosti vína.

„Burčák už vyrábíme. Zatím je z odrůdy Müller-thurgau z našich vinic na Hustopečsku. Ten budeme mít nejspíš i na vinobraní. Burčák z vinic na Znojemsku budeme mít zřejmě koncem září," řekl ředitel šatovského Znovínu Pavel Vajčner. Jak dodal, Hustopečsko sáhli Znovínští proto, že se tam „müllerce" dobře daří. Na rozdíl od jiných vinařství Znovín tradičně prodává burčák déle. „Začali jsme zrovna ve čtvrtek a až do neděle budeme mít otevřeno od devíti ráno až do večerních hodin, protože zrovna pořádáme putování po vinicích na Hustopečsku a nejen pro jeho návštěvníky máme večer posezení v Louce," dodal ředitel. Letošní produkce burčáku podle ředitele dosáhne dvou set až tří set hektolitrů. „Prodávat ho budeme opět po šedesáti korunách za litr, ve dnech Znojemského vinobraní po sedmdesáti," sdělil ředitel.

Rovněž kolem dvou set hektolitrů oblíbeného hnědavého nápoje vyrobí vinaři z Vinných sklepů Lechovice. „Burčák bude z odrůd Iršaj oliver a Müller thurgau. Chystáme ho tradičně pouze na Znojemské vinobraní, jinak ho neprodáváme," sdělil Roman Staněk, šéf vinohradů lechovické společnosti.

Kolem patnácti tisíc litrů plánují vyrobit v dobšickém Lahoferu. „I my děláme burčák jen pro účely vinobraní. Bude z odrůd Müller thurgau a Muškát moravský. Prodáváme ho po sedmdesáti korunách za litr," sdělil obchodní ředitel vinařství Daniel Smola.

Menší množství burčáků na vinobraní plánuje vyrobit i společnost Vinice Hnanice. „Uděláme kolem dvou tisíc litrů z odrůdy Iršaj oliver, prodávat budeme po šedesáti korunách. Když si ale vezmu, že Iršaj má nyní cukernatost kolem 16,5 stupně, docela by mě zajímalo, z čeho burčák dělají ti, kdo už ho prodávají," poznamenal ředitel vinařství Evžen Kašpárek.

Kromě ochutnávek a akcí jednotlivých vinařství v rámci doprovodného programu bude milovníkům vína ve stánkovém prodeji k dispozici sedmnáct stánků s vínem a jednatřicet stánků s burčákem. Příznivci dobrých vín mohou již tradičně po oba dny Vinobraní zamířit na znojemský hrad, kde svá letošní vina představí vinaři ze sdružení VOC Znojmo.

Autor: Martin Moštěk

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info