Německo hlásí nižší výskyt bázlivce kukuřičného

Bázlivec kukuřičný se v letošním roce v Německu vyskytoval méně často než v roce 2012. Podle údajů Německého výboru pro kukuřici (DMK) bylo v hlavním areálu rozšíření Bádensku-Virtembersku v oblasti Freiburgu a Karlsruhe do 27. srpna 2013 nalezeno celkem 1 350 jedinců tohoto nebezpečného škůdce, což je výrazně méně než ke stejnému datu minulého roku.

DMK zdůvodňuje tento pokles pozitivními účinky provedených ochranných opatření, která nejprve vedla ke stagnaci populace a jejichž zásluhou by se počet nalezených brouků do konce roku měl pohybovat výrazně pod úrovní loňského roku.

Také v Bavorsku je podle DMK situace lepší než v roce 2012. Ve Freistaatu byl zatím hlášen výskyt 13 jedinců, což je pouhá desetina hodnoty z předchozího roku. V této spolkové zemi však byly potvrzeny nálezy v osmi zemských okresech a městech, což znamená, že bylo nově zasaženo více regionů. Z Porýní-Falcka je hlášen výskyt brouků na dvou místech okresu Germersheim.

Na rozdíl od lokalit výskytu v minulém roce je zde ale potřeba vycházet z možnosti etablování populace, protože postižené oblasti bezprostředně sousedí s bádensko-virtemberskou a francouzskou oblastí napadení, uvedl DMK. Také v blízkosti saského Görlitzu byl koncem srpna nalezen jeden jedinec ve feromonovém lapači. Proto byla zemským úřadem pro životní prostředí ihned zřízena ochranná zóna a byla zahájena ochranná opatření. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Weniger-Maiswurzelbohrer-entdeckt-1238886.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info