Výrobce mraženého pečiva Profrost loni zvýšil tržby na 370 milionů

Akciová společnost Profrost, která v Prostějově vyrábí hluboce mražené pečivo, loni zvýšila tržby o pět procent z 351 milionů korun v roce 2011 na 370 milionů korun. Zisk společnosti Profrost v roce 2012 ale klesl o 2,6 procenta na 38,5 milionu korun.

Informace vyplynula z výroční zprávy společnosti Profrost, která patří do skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

„Příčinou snížení zisku byl růst cen mouky v druhé polovině roku a opožděný rozjezd výroby na třetí výrobní lince oproti plánu," stojí ve výroční zprávě firmy, která loni na jaře v Prostějově zkolaudovala přístavbu výrobní haly a novou administrativní budovu. Celkem loni firma investovala 63 milionů korun.

Společnost loni díky zprovoznění třetí výrobní linky uvedla na trh nové pekárenské produkty. „Objem prodejů se zvýšil a došlo k upevnění obchodních pozic na trhu v České republice," uvedlo vedení společnosti.

Ve finančních plánech na letošní rok šéfové firmy Profrost počítají s dalším růstem tržeb až na 390 milionů korun, na kterém má mít hlavní podíl třetí výrobní linka.

Výrobu hluboce mraženého pečiva firma Profrost zahájila v prostějovském závodu v roce 2007. Produkce, která zahrnuje zhruba pět desítek druhů běžného a sladkého pečiva určeného i k domácímu dopečení, společnost dodává zejména obchodním řetězcům.

Prostějovský závod společnosti Profrost je podle vedení firmy nejmodernější továrnou svého druhu ve střední Evropě. Podstatou výroby mraženého pečiva je jeho šokové zmrazení při teplotě asi minus 33 stupňů Celsia. Trvanlivost pečiva se pohybuje podle informací firmy mezi šesti až devíti měsíci.

Agrofert byl založen v roce 1993 jako společnost obchodující s hnojivy a agrochemikáliemi. V průběhu let se rozrostl a skupina nyní zahrnuje více než 200 společností. S více než 5,5 miliardy eur konsolidovaného obratu je Agrofert čtvrtým největším podnikem v Česku. V červnu koupil tuzemskou mediální skupinu MAFRA, která vydává celostátní deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny a provozuje i další média.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info