Zemědělství chce Toman. Co s Haškem?

Chuť vládnout je převeliká, ale bez voličů to nejde. A tak se levicové strany po sedmiletém půstu chovají, jako když pustí hladového psa ze řetězu. Program, který v sobotu sociální demokraté představili v Ostravě, se čte báječně.

Nezačíná – jako obvykle – ekonomikou, daněmi a bojem s korupcí, ale člověkem, kulturou, školstvím a životním prostředím. Fungující a spravedlivý stát tu má být pro lidi, ne pro šíbry všeho druhu, píše se v něm. Má být vlídný a nabízet pomocnou ruku potřebným, například snižovat daně chudým, zvyšovat bohatým, přidávat učitelům a zdravotníkům, jednou týdně zajistit vstupenky na kulturu zadarmo, pravidelně valorizovat penze, zrušit daně na léky a na knihy. Kde ale takový stát existuje? Možná v Morově Utopii.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v neděli v TV Prima apeloval na lídra ČSSD Bohuslava Sobotku, aby ustoupili minimálně od tří slibů, které mohou poničit českou ekonomiku a zlikvidovat drobné živnostníky. Registrační pokladny podle něj nikde nepřinesly efekt přímo úměrný nákladům, které s jejich zavedením mají malí podnikatelé. Nelíbí se mu ani zvýšená daňová sazba pro velké firmy z oblasti energetiky, vodárenství či telekomunikací.

Kalousek také varoval před chystaným rozšířením činností Českomoravské záruční a rozvojové banky o komerční služby, které běžně poskytují soukromé bankovní domy. „Půjde o návrat bankovního socialismu, který bude znamenat stamiliardové ztráty," míní Miroslav Kalousek.

Ostrý názorový střet bude tentokrát opepřen i personální nejistotou na levici. TOP 09 zdůrazňuje, že bojuje proti komunistům, SPOZ a ČSSD, tedy levicovému bloku ovládanému prezidentem Milošem Zemanem.

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka podobnou interpretaci striktně odmítá a stále věří, že Miloš Zeman jmenuje premiérem předsedu vítězné strany, přičemž do složení vlády mu nebude mluvit. Náš Deník má ale k dispozici vyjádření čerstvého lídra zemanovců v Ústeckém kraji, ministra zemědělství v demisi Miroslava Tomana. Na otázku, zda by chtěl na ministerstvu pokračovat, odpověděl: „Pokud dostanu důvěru a budu osloven, tak ano." Ve stínové vládě Bohuslava Sobotky je tento resort přitom vyhrazen místopředsedovi ČSSD Michalu Haškovi. Znamená to, že pro prezidentova oblíbence Haška už je připraveno premiérské křeslo?

Na dotaz Deníku, jestli SPOZ počítá s vládním uplatněním svých lídrů, například Miroslava Tomana, Františka Koníčka či Martina Peciny, předseda strany Zdeněk Štengl ani jednička zlínské kandidátky a hradní kancléř Vratislav Mynář neodpověděli. (kp)

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman pro regionální Deník řekl:

Lesy ČR jsou bez excesů. Vedení měnit nebudu

Peruc – Ministr zemědělství Rusnokovy vlá-dy v demisi Miroslav Toman na víkendových dožínkách v Peruci regionálnímu Deníku prozradil své další plány ve svém resortu, naznačil také, jak bude řešit situaci v Lesích ČR.

Hodně se hovoří o situaci v Lesích ČR, o jmenování nového ředitele, říkal jste, že další postup oznámíte během příštích dnů. Už znáte jeho jméno?

Jméno samozřejmě vnitřně znám. Budete první, komu řeknu další postup. Nechal jsem si udělat kontroly a předběžné výsledky napovídají, že současný pověřený ředitel Michal Gaube a současné vedení se nedopustili žádných excesů.

A proto si myslím, že nejčistším řešením bude, když současnému pověřenému řediteli prodloužím jeho pověření a zároveň bude vypsáno nové regulérní výběrové řízení tak, aby se do něj mohli přihlásit i další adepti, o kterých možná v současné době ještě nevíme. Až z této nové soutěže vzejde nový ředitel Lesů ČR.

Stal jste se lídrem SPOZ do předčasných voleb právě v rodném Ústeckém kraji. Pokud vyhraje volby levice a zemanovci se budou podílet na vládě, máte ambice ve funkci ministra zemědělství pokračovat?

Pokud dostanu důvěru 
a budu osloven, tak ano.

Pokud se tak stane, co byste rád v resortu prosadil?

Chtěl bych dotáhnout do konce protipovodňová opatření. Vyjednat dobré podmínky a rozdělit dobře peníze z evropských fondů. Rád bych nadále prosazoval kvalitní české potraviny a samozřejmě bych chtěl navýšit rozpočet. Ten je stěžejní, peníze v zemědělství jsou potřeba.

Chmel je jedním z tradičních vývozních komodit naší republiky, chmelaři na Žatecku si ale stěžují, že je hůř a hůř, mají problémy například se stárnutím chmelnic. Co s tím?

Je pravda, že 80 procent chmele se vyváží. Myslím si, že je potřeba zařadit obnovu chmelnic do nějakého národního dotačního programu 
a chmel mezi tzv. citlivé komodity. Důležité také je, aby chmelaři mohli čerpat v dalším programovacím období 
z Programu rozvoje venkova.

Stále se hovoří o kvalitě českých potravin, přesto v supermarketech stále vítězí sice levnější, ale mnohdy nekvalitní výrobky z dovozu. Existuje plán na větší podporu tuzemských potravin?

Musíme stále upozorňovat lidi, že vyrábíme kvalitní potraviny, hrát na naši hrdost. Také je potřeba upravit vztahy se supermarkety, aby preferovaly naše zboží, aby 
v nich dostávali šanci naši zemědělci. Musíme se rovněž podívat na podmínky, které supermarkety dávají českým výrobcům. V neposlední řadě je nutná i kontrola dovážených výrobků, aby k nám nepřicházelo sice levné zboží, ale nekvalitní. (hd)

Autor: Kateřina Perknerová, Hynek Dlouhý

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info