Producenti metanu jako indikátor stability a efektivity fermentačního procesu
10.09.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Nejnovější výsledky výzkumu HAW Hamburg týkající se účasti archeí a bakterií na výrobě metanu.
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Producenty metanu nejsou bakterie, nýbrž tzv. archea. Tyto prokaryotické organismy představují v závislosti na substrátu pouze 3 až 25 % mikroorganismů přítomných ve fermentoru. Většinou jsou zde zastoupeny bakterie odbourávající celulózu a kyselinotvorné bakterie. Ty vytvářejí meziprodukty jako kyselinu octovou nebo propionovou. „Až donedávna se předpokládalo, že producenti metanu vyrábějí metan přímo z kyseliny octové. Dnes je již však známo, že jiné skupiny bakterií nejprve rozštěpí kyselinu octovou na vodík a oxid uhličitý“, informoval Lukas Neumann o nejnovějších výsledcích výzkumu prováděného Vysokou školou aplikovaných věd v Hamburku (HAW Hamburg). Producenti metanu potom vyrábějí metan z vodíku a oxidu uhličitého. Vysoký počet producentů metanu je přitom indikátorem pro stabilní a efektivní proces. „Pokud jich je ve fermentoru přítomno příliš malé množství, je to vždy poplašné znamení“, doplnil Prof. Dr. Paul Scherer (HAW Hamburg).
Energie Magazin, Top Agrar, 2013, č. 2, s. 25
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



