Švédští vědci chtějí ze slámy vyrábět bioplyn
11.09.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Novou metodu využití slámy jako substrátu pro výrobu bioplynu představili vědci z švédského Ústavu zemědělské a environmentální techniky (JTI). Jak JTI koncem srpna v Uppsale informoval, bioplyn se v této skandinávské zemi v současné době vyrábí převážně z čistírenských kalů, kejdy a domovního odpadu. V roce 2011 bylo tímto způsobem celkem v 233 zařízeních vyrobeno 1,5 TWh energie ve formě bioplynu, který byl využit k výrobě elektřiny nebo přímo jako automobilové palivo.
Podle JTI by však mohla produkce bioplynu ve Švédsku čtyřicetinásobně stoupnout, pokud by se používala surovina lignocelulóza, která tvoří velkou část obilné slámy. Použití slámy v substrátu však dosud bránila špatná mikrobiální dostupnost lignocelulózy, která vedla k nízké výtěžnosti plynu a nulové rentabilitě procesu, uvedli vědci.
Nová metoda spočívá podle JTI v narušení struktury slámy naočkováním lignolytických hub (houby bílé hniloby). Tento mezikrok slouží k rozkladu ligninu ve slámě, čímž může být substrát díky činnosti mikroorganismů ve fermentační nádrži lépe využit.
Vědci však připouštějí, že s výtěžností bioplynu zatím nejsou spokojeni. V rámci dalšího výzkumu by proto měla být mikroflóra ve fermentovaném substrátu lépe uzpůsobena nové surovině. (AgE/ad)
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



