Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský přijal indonéskou delegaci

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský se setkal se zástupci Indonésie v čele s náměstkem ministra životního prostředí Rasio Ridho Sanim. Hlavním tématem byla výměna zkušeností v oblasti odpadového a vodního hospodářství. Setkání navazuje na úspěšnou cestu bývalého ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, který Indonésii navštívil letos v květnu spolu s početnou podnikatelskou delegací.

„Jsem přesvědčen, že existuje velký potenciál pro další rozvíjení vztahů mezi našimi zeměmi na úrovni vládních organizací i na úrovni soukromých podnikatelských subjektů. Jsem rád, že se zástupci Indonésie zajímají o odpadové a vodní hospodářství, právě v těchto oblastech máme velké zkušenosti. Neustále např. zdokonalujeme náš systém ochrany před povodněmi, ať už z pohledu technologických řešení, tak integrovaného záchranného systému,“ říká náměstek ministra pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí Martin Frélich.

Indonéská strana se také zajímala o koncepci udržitelných měst a oblast nakládání s chemickými látkami a odstraňování ekologických škod. Česká republika velmi oceňuje aktivní přístup Indonésie k řešení nakládání s odpady a chemickými látkami na mezinárodní úrovni. Jednání, které Indonésie v posledních letech organizovala, vždy přispěla k posunu v mnohdy obtížných agendách, včetně podpory synergií mnohostranných smluv (Basilejské, Rotterdamské a Stockholmské).

Náměstek ministra pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí Martin Frélich dále připomněl, že úroveň ochrany životního prostředí úzce souvisí s dostupnými finančními zdroji. I v oblasti financování má Česká republika bohaté zkušenosti, o které se může podělit.

Součástí třídenního programu indonéské delegace v České republice bude setkání se zástupci podnikatelské sféry i praktická ukázka a návštěva pražské spalovny v Malešicích a bioplynové stanice v Třeboni nebo prohlídka protipovodňové ochrany na řece Rokytce v Praze.

Ministerstvo životního prostředí svou aktivitou podporuje proexportní politiku ČR a aktivitu českých podnikatelských subjektů v jejich snaze dostat se na trhy v Indonésii a ucházet se o vládní zakázky v této zemi v oblasti vodního a odpadového hospodářství.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

tiskový mluvčí MŽP a ředitel odboru tiskového a marketingu

Mobil: 606 111 060

Email: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info