FAO: Třetina světové produkce potravin je promrhána

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) varovala před negativními důsledky plýtvání potravinami. Upozornila, že zhruba třetina světové produkce potravin se promrhá, což představuje hospodářskou újmu v hodnotě 750 miliard dolarů (zhruba 14,5 bilionu korun) ročně.

Za plýtváním potravinami ve vyspělých zemích podle FAO stojí zejména chování spotřebitelů a nedostatečná komunikace v dodavatelském řetězci. V rozvíjejících se zemích jsou hlavním problém zaostalé technologie a nedostatečná skladovací a přepravní infrastruktura.

Plýtvání potravinami podle FAO kromě hospodářských škod způsobuje rovněž velkou újmu životnímu prostředí, protože vede například ke zbytečným emisím skleníkových plynů.

"My všichni - zemědělci a rybáři, zpracovatelé potravin a supermarkety, vlády i jednotliví spotřebitelé - musíme učinit změny ve všech článcích potravinového řetězce, abychom zabránili plýtvání potravinami," uvedl šéf FAO José Graziano da Silva. "Nemůžeme prostě dopustit, aby třetina veškerého vyprodukovaného jídla přišla kvůli špatným praktikám vniveč, když 870 milionů lidí denně hladoví," dodal.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info