V Lipci na Kolínsku otevřeli farmu s roční produkcí 50.000 selat

V Lipci na Kolínsku dnes otevřel Agrofert Holding prasečí farmu s očekávanou roční produkcí 50.000 selat. Náklady na rekonstrukci původního zemědělského areálu dosáhly 140 milionů korun bez DPH. Produkční stanice se 1800 prasnicemi patří společnosti LIPRA PORK, jejímž jediným akcionářem je Agrofert Holding Andreje Babiše. Selata budou určena pro další zpracování v rámci skupiny, řekl ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podle ředitele LIPRA PORK Josefa Luky se budou v areálu chovat selata do 28 kilogramů, která pak zamíří do výkrmových farem. "Potřebujeme být v selatech soběstační. Dosud jsme vozili velkou část z Dánska," uvedl. Firma má podle něj 50.000 ustájovacích míst ve výkrmu na 11 farmách a tři porodny. "Tohle bude čtvrtá porodna, takže budeme mít téměř 4000 prasat," vyčíslil Luka.

Stavba nové prasečí farmy je podle Luky vzhledem k přísným zákonům a časté nevoli okolí složitá, jedinou cestou je podle něj rekonstrukce starých provozů. Areál v Lipci vznikl v 70. letech, výroba v něm byla ale přerušena. Loni na podzim se rozhodlo o jeho rekonstrukci. S novým zahájením výroby vzniklo 15 pracovních míst.

V Česku po předchozím několikaletém výrazném poklesu začaly podle statistiků stavy prasat opět pomalu růst. K 1. srpnu bylo evidováno 1,59 milionu kusů, tedy meziročně o 1,2 procenta více. LIPRA PORK podle Luky aktuálně prodělává, v letošním roce firma zaznamenala kladný hospodářský výsledek až v posledním měsíci. "Důvody jsou jasné - vysoká cena krmných směsí a nízká výkupní cena za jateční prasata," uvedl ředitel.

Výkupní ceny jatečných prasat sice od konce loňského roku, kdy přesahovaly v průměru 36 korun za kilogram živé váhy, klesly na červnových 31,78 Kč. Oproti předchozím letům, kdy se například v roce 2010 pohybovaly kolem 26 korun za kilogram, jsou pro chovatele přesto výrazně příznivější.

Podle statistiky ministerstva zemědělství pocházelo v loňském roce už 59 procent v tuzemsku snězeného vepřového masa z dovozu. Letos by měla soběstačnost státu ještě klesnout a podíl dovozů se přiblížit 62 procentům. Vepřové přitom zůstává dlouhodobě nejoblíbenějším tuzemským masem, průměrná spotřeba dosahuje kolem 42 kilogramů na osobu, což je více než polovina celkové spotřeby masa v zemi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info