Ministr Toman chce uzákonit povinné značení výrobce u nebalených potravin

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman předloží vládě pozměněnou novelu zákona o potravinách. Obchodníci by podle ní měli nově mít povinnost značit u pultového prodeje nebalených potravin podíl hlavní složky výrobku a jméno a původ výrobce. Toman to dnes řekl novinářům.

„Po dohodě s kolegy na ministerstvu jsme se dohodli, že se zákon upraví tak, aby se do něj zakomponovaly pozměňovací návrhy," uvedl Toman. Ten ještě během svého předchozího působení v čele Potravinářské komory ČR chtěl do novely zákona změny prosadit prostřednictvím poslaneckých pozměňovacích návrhů. Pokud upravenou novelu schválí současná vláda v demisi, mohla by být následně předložena Sněmovně vzešlé z říjnových voleb.

Při pultovém prodeji lahůdek či masných výrobků nemají v současnosti obchodníci povinnost uvádět složení prodávaných produktů, které u balených potravin bývá deklarováno na obalech. To je podle Tomana špatně. Potravináři proto chtějí již delší čas uzákonit povinnost uvádění podílu hlavní složky výrobku, kterou by například u masného výrobku mělo být maso.

Podle Tomanovy představy by na cedulce na pultu měl být u každého výrobku uvedeno také jméno a adresa výrobce tak, aby bylo každému zřejmé, kde produkt vznikl a i na základě toho se mohl rozhodnout, kterému výrobku dá přednost.

Jasně vymezené kompetence

Nový návrh má podle Tomana také jasně vymezit kompetence mezi dozorovými orgány. „Nechceme přejímat žádnou hygienu," poznamenal Toman s tím, že ohledně vyjasnění kompetencí chce ještě jednat s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. „Nicméně myslím si, aby si v prvé řadě udělal barák (MZe) pořádek sám u sebe a teprve potom se díval do ostatních věcí," poznamenal. Při projednávání původní novely se předchůdci současných ministrů Petr Bendl (MZe) a Leoš Heger (ministerstvo zdravotnictví) přeli o kompetence.

Návrh zákona o potravinách, který měl mimo jiné upřesnit kompetence dozorových orgánů, schválila v květnu vláda, Sněmovna se k jeho projednání následně již nedostala. Novinkou měla být například kontrola podávání zvěřiny Státní veterinární správou přímo ve stravovacích službách. Vláda premiéra Petra Nečase se také dohodla na záměru sloučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce, což mělo zjednodušit proces kontroly kvality potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info