Sady a pálenice hlásí lepší úrodu, loňské ceny ale platí

Loňská úroda ovoce příliš sadařům nepřála, tu letošní hodnotí lépe. Úrodu nezhatila zima, horka ani choroby. Také pálenice očekávají vyšší tržby. Cena konzumního ovoce ani pálenky se však nezměnila.

Dlouhá zima neovlivnila slibnou úrodu Jiřího Kopečka z Třebíče, který má nedaleko Dukovan hektarový sad slivoní. Kromě nich pečuje o jabloně a meruňky. „Letos se všemu tomu dařilo. Ani letní sucha nás nijak nepostihla, využili jsme totiž zavlažování," řekl. Loni v květnu vše zmrzlo, letos to vypadá o poznání lépe," pochvaloval si.

Také choroby se jeho ovocným stromům vyhnuly. Postřiky proto nepoužil. „Ani bych nemohl. Máme totiž vše v bio kvalitě, takže například na roztoče jsme použili jen přírodní lapače. Nějaké typy postřiků sice povolené máme, nepoužíváme ale žádné," poznamenal Kopeček.

Někde je to slabší, jinde lepší

Průměrné, ale vyšší tržby než loni očekává Pěstitelská pálenice v Krnčicích. Například švestky se ale podle jejího majitele Josefa Růžičky neurodily všude. „Určitě nejsou plošně v nadúrodě. Někde je to slabší, jinde lepší," podotkl s tím, že podobně jsou na tom jablka a hrušky. Zaznamenal ale nadúrodu třešní. „S loňskem se to nedá srovnávat, to byla celkově katastrofa," připomněl Růžička.

Sadaři nyní dokončují řezy jabloní a připravují se na sklizeň. „Ta vypukne naplno za čtrnáct dní. Teď už ale sbíráme švestky, které padají ze stromů," líčil Kopeček.

V pálenicích aktuálně teče meruňkovice a na řadu už brzy přijdou pálenky ze špendlíků a rynglí. Na pravou slivovici je ještě brzy. Švestky prozatím zrají přímo u pěstitelů.

„Záleží při tom na okolní teplotě. Když je takhle teplo, tak na vykvašení švestek by mohl stačit i měsíc, kdyby se ochladilo, bude to pomalejší. Obecně ale pozvolné kvašení nebývá na škodu, spíš naopak," řekl Růžička.

Nej je ta vypálená v únoru

Chybu tak neudělá ten, kdo ponechá kvas i v nynějším období v chladnějším sklepě. „Nejlepší slivovice bývá ta, která se pálí v únoru," mínil.

V provozu je už také výkupna jablek ve Slavěticích. „Za kilo padaných a zdravých jablek dáváme 2,70 koruny, což je podobná cena té loňské," řekl Václav Vystrčil.

Krnčická pálenice si za litr padesátiprocentní pálenky úč-tuje loňských 141 korun i letos, kilo jablek od sadařů lze koupit za sedm či osm korun.

„Doufám, že ceny zůstanou stejné, už tak jsou totiž hodně nízké. V obchodech se cena za kilo pohybuje i přes padesát korun," upozornil Kopeček.

Autor: Kamil Černý

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info