Evropský festival ptactva na střední Moravě

První říjnový víkend, který letos připadne na 5. a 6. října, je již tradičně zasvěcen Festivalu ptactva. Letos je tato akce pořádána v celoevropském měřítku. Jejím pořadatelem je mezinárodní sdružení na ochranu ptáků a jejich biotopů BirdLife International. Jako každý rok, také letos pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka České společnosti ornitologické několik exkurzí pro veřejnost do nejatraktivnějších oblastí regionu s bohatým výskytem ptactva. Účastníky čeká nenáročná vycházka v terénu vhodná i pro děti. Během ní bude možné pozorovat pomocí kvalitních stativových dalekohledů celou řadu ptačích druhů, a to nejen těch, které se u nás pravidelně vyskytují. V době konání akce je obvykle jedinečná příležitost spatřit také vzácné severské druhy, které se u nás zastavují pouze krátce v rámci odpočinku při migraci do svých zimovišť v jižní Evropě a Africe. Průvodci budou zkušení ornitologové, kteří poskytnou nejen informace o lokalitě, pozorovaných druzích ptáků, ptačím životě a ptačích migracích, ale rádi zodpovědí i na celou řadu otázek účastníků. Na střední Moravě jsou připraveny následující akce:

5. 10. 2013  Evropský festival ptactva na tovačovských rybnících 

Sraz u sádek v Tovačově v 7.45 hod. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů putujících do svých zimovišť. 

Exkurzi povedou: Adolf Goebel a Jiří Šafránek 

tel.: 776 064 743, 606 324 763  

e-mail: goebel@mos-cso.cz, mosprerov@seznam.cz   5. 10. 2013  Evropský festival ptactva v Záhlinicích 

Sraz v 8:15 v Záhlinicích u Hostince U Čápa. Doprava do Záhlinic individuální, vlakové spojení z Hulína - odjezd v 8:03, příjezd do Záhlinic v 8:06, pěšky asi 5 min. na místo srazu. Projdeme společně soustavu rybníků a nahlédneme zcela jistě nejen do tajů ptačí říše. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 13. hodiny. Návrat zpět bude vlaky ze Záhlinic (směr Hulín v 13:55, směr Otrokovice ve 14:06).  

Exkurzi povede: Martin Vymazal  

tel.: 606 541 859 

e-mail: mvymazal@seznam.cz

5. 10. 2013  Evropský festival ptactva na  Choryňských a Hustopečských rybnících 

Sraz v 8.00 ve Lhotce nad Bečvou u vlakového nádraží (vyčkáme na příjezd vlaku od Valšského Meziříčí). Dále pěší přesun přes les Obora, Choryňské a Hustopečské rybníky. Pozorování ptáků, ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků, hry pro děti. S sebou oblečení a obutí do přírody (nutné počítat s případnou ranní rosou a místy rozbláceným terénem), dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v odpoledních hodinách. Pořádáno ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko. 

Exkurzi povedou:  

Karel Pavelka, Jaroslav Koleček a Lenka Šimurdová

tel.: 737 129 019, 605 552 978 

e-mail: karel.pavelka@centrum.cz

6. 10. 2013  Evropský festival ptactva na Chomoutovském jezeře

Sraz je v 7:30 hod na parkovišti u jezera za křižovatkou směr Březce. Na místo je spojení autobusem z Olomouce (linky 20 nebo 764, zastávka Chomoutov – škola). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí a poté po louce kolem jezera. Na lokalitě budou k vidění protahující druhy kachen a jiní zajímaví ptáci. V plánu je ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 2 kilometry. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu.  

Exkurzi povede: Jan Vidlař 

tel.: 731 846 852 

e-mail: janvidlar@gmail.com 

Přehled o všech akcích pořádaných v České republice najdete na webových stránkách České společnosti ornitologické na birdlife.cz. Během vycházek zaznamenávají ornitologové u nás i v ostatních zemích data o celkovém počtu pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorovaných druzích, vzácných druzích apod. Data ještě na konci víkendu jednotlivé země zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, kterým je letos Slovenská ornitologická společnost/BirdLife Slovensko. Generálním sponzorem Evropského festivalu ptactva v ČR je Meopta tradiční výrobce špičkové optiky. 

Adolf Goebel, jednatel Moravského ornitologického spolku, tel.: 776 064 743

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info