Nemoc padlí drtí letošní úrodu hroznů. Až na polovinu

Na listech vypadá jako mouka. Na hroznech připomíná námrazu. Padlí neboli oidium letos způsobilo nebývalé potíže vinařům ze Slovácka. Toto houbové onemocnění, které napadá révu vinnou, odolávalo velkému množství postřiků.

S padlím se potýkali například vinaři z Blatnice pod Svatým Antonínkem. „Nemoci jsou letos katastrofa. Oidium nám způsobilo padesátiprocentní ztráty. Prostředky nám nezabraly tak, jak jsme čekali," uvedl člen Cechu blatnických vinařů Vladimír Hanák. Ten přirovnal houbové onemocnění, které napadá téměř všechny odrůdy révy vinné, k rakovině. „Houba vyžere bobuli a její slupka praskne. Je to jako mumie, zůstanou jen pecky, střepinky a obal. Šťáva je pryč," dodal Hanák.

Blatničtí vinaři podle něj letos museli ve vinohradu více stříkat ochranné přípravky. Oproti běžným šesti nebo sedmi postřikům letos použili více než deset. I když se do vinic takto dostalo více chemických látek, zákazníci strach o kvalitu zatím nemají. „Předpokládám, že jsou to povolené postřiky, takže by spotřebiteli neměli ublížit a chuť vína neovlivní," řekl například Marek Sabáček.

Až šedesátiprocentní ztráty

Více než v loňském roce stříkal také Luděk Kostelanský. U Lipova má dvanáct tisíc hlav révy vinné. „Nejvíce mi oidium zasáhlo Sylvánské zelené a Chardonnay. Tam odhaduji až šedesátiprocentní ztráty. Samozřejmě jsem použil povolené ochranné přípravky," uvedl lipovský vinař. Naopak celou úrodu letos sklidí ve vinicích Rulandského modrého a Zweigeltrebe. „Stupeň napadení závisel také na poloze vinohradu," dodal Kostelanský.

Včasný postřik zachránil úrodu Petru Maradovi z Mikulčic. Podle něj bylo letos nejnáchylnější Chardonnay. „Je pravda, že na tuto odrůdu byl největší tlak padlí. Naštěstí jsem postříkal ještě na konci květu, tím jsem svou úrodu uchránil," řekl.

Padlí, oidium nebo také moučnatka, jak se houbové onemocnění nazývá, potrápilo také vinaře z Mutěnic. Ještě koncem července si předseda sdružení Búdy Mutěnice Vladimír Trávník posteskl, že postřiky nepomáhají. Nakonec ale šíření houby zastavily. „Letos se nám sklizeň zpozdila, takže zatím čekáme, jak moc velké ztráty budeme mít. Oproti loňsku jsme ve vinohradech stříkali až dvakrát tolik," porovnal Trávník.

Dopad na cenu vína

Jestli se odrazí napadení hroznů padlím na ceně vína, ukáže podle ekonoma Tomáše Menšíka sklizeň. Pokud totiž bude výskyt padlí pouze lokální, cena zůstane pravděpodobně stejná. „Pokud budou zasažená všechna vinařství, mohou ke zdražení přistoupit," vysvětlil Menšík a doplnil, že o případném zdražování rozhodnou také ceny vín dovážených ze zahraničí. Právě k těm se totiž mohou lidé kvůli vyšší ceně českých a moravských vín přiklonit.

Mezi lidmi, kteří raději kupují zahraniční vína, je například Jana Lipovková z Dubňan. „Česká vína piji jen zřídka. Jejich zdražení by mi nevadilo, pokud by bylo v nějaké rozumné míře," uvedla žena.

Autor: Zuzana Černá

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info