Labe Čechy a Němce nedělí, ale spojuje!

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský dnes přijal poslance Německého spolkového sněmu Klause Brähmiga a Jürgena Klimkeho (oba CDU). Jednali o česko-německé spolupráci v ochraně vod a činnosti Pracovní skupiny Labe.

„Jsem velmi rád, že pokračuje velmi dobrá a intenzivní spolupráci mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo v otázkách ochrany vod. Činnost Pracovní skupiny Labe je toho nejlepším důkazem. Letošní největší prověrkou této spolupráce byly červnové povodně, které na německé straně způsobily ještě větší škody než u nás. Z každé takové zkušenosti je potřeba se poučit a dál zlepšovat společnou protipovodňovou ochranu a operativní informovanost,“ říká ministr Tomáš Jan Podivínský.

Právě díky vynikající česko-německé protipovodňové spolupráci na Labi byly letošní škody na saské straně o dvě třetiny nižší, než v roce 2002. „Každou společnou zkušeností se naše spolupráce zlepšuje,“ potvrdili oba němečtí poslanci, kteří na základě česko-německých zkušeností navrhli společnou odbornou skupinu na vypracování jednotných celoevropských protipovodňových technických a organizačních norem. V Německém spolkovém sněmu oba poslanci prosadili poslaneckou iniciativu komplexního ekologického a ekonomického rozvoje Labe, ke které se přidali z české strany senátoři Petr Bratský a Karel Korytář.

Spolupráce mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo v oblasti vodního hospodářství probíhá na základě Dohody o Mezinárodní komisi pro ochranu Labe a Smlouvě mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o spolupráci na hraničních vodách.

Od 80. let, kdy Labe patřilo k nejvíce znečištěným řekám v Evropě, došlo k výraznému zlepšení díky poklesu průmyslové výroby a výstavbě komunálních a průmyslových čistíren odpadních vod. Koncem devadesátých let se tak významně zvýšil počet druhů ryb a do Labe se v roce 1998 vrátili i první lososi.

„V případě Labe musíme vyvažovat zdánlivé protiklady mezi zájmy životního prostředí na straně jedné a hospodářskými požadavky v souvislosti s tradiční lodní dopravou na straně druhé. Proto je velmi důležité při vzájemné komunikaci hledat ekologicky a ekonomicky smysluplná řešení, která budou respektovat rozmanitý ekosystém a zároveň nebudou bránit využívání řeky pro nákladní i osobní lodní dopravu jak na české, tak i na německé straně. Labe, ale i Česko-saské Švýcarsko, stejně jako přeshraniční dopravní infrastruktura, turistika i příhraniční průmysl tvoří stejně jako bezpečnost a kultura jednotné menu na společný česko-německý, nebo spíš česko-saský stůl. Všechny tyto oblasti mají podstatný vliv na rozvoj celého regionu, který je společný a vzájemně se ovlivňující. Hranice je už jen pomyslná, možná vyjma té, která ještě pořád přetrvává v některých hlavách, a to bez rozdílu národnosti a jazyka. Proto vítám každé společné jednání nejen politiků, ale především starostů měst a obcí, ale i podnikatelů a občanských sdružení z obou částí hranice a hledání konkrétních praktických společných řešení, prospěšných lidem v Čechách i v Sasku, “ říká ministr Tomáš Jan Podivínský, který se vyslovil pro příští česko-německé přeshraniční setkání na původně českém hradu Königstein, pro společnou koupel v Labi a oběd pečených ryb ulovených v hraničních vodách Labe, což by podle něj bylo nejen symbolem fungující spolupráce, neboť jak hrad Königstein tak Labe obě země spojují, ale také jasným důkazem, že nedávné politické plivance některých ekologisticky aktivistických saských politiků v bulvárním deníku Bild, že Češi posílají Sasům jedy po Labi, jsou úplně „mimo mísu“. „Takové jedovaté sliny jsou jedinými jedy, které se letos v Labi objevily, a jak je vidět, ani tyto jedovatosti nikoho a nic neotrávily. A to je důkazem, že česko-saská spolupráce stojí na pevných základech“, dodal ministr Podivínský.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

tiskový mluvčí MŽP a ředitel odboru tiskového a marketingu

Mobil: 606 111 060

Email: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info