Letošní úroda v kraji je průměrná. Jablka trápí strupy

Mrazivé jaro rozhodlo o slabší úrodě. Plody musí při sklizni třídit, což ovocnáře zdržuje.

Loňská pohádková úroda s dokonalými jablky se nekoná. Ovocnáři si stěžují na strupovitá jablka, která musí u sklízení přebírat.

„Bývá pravidlem, že když se jedna sezona vyvede, ta další je slabší," vysvětluje ovocnář Josef Zoubek ze společnosti Agro Rubín Pěnčín.

Mrazivé jaro

Strupovitá jablka prý zapříčinilo již mrazivé jaro s mnoha srážkami. Oproti loňsku je úroda o jednu třetinu až polovinu nižší. Stále se ale dá označit za průměrnou.

„Protože je kvalita jablek horší, musíme je přebírat už při sklízení. Z těch strupovitých se vyrobí mošty," řekl Josef Zoubek a dodal, že jablka z jejich sadu odkupuje odbytové centrum, ze kterého se dostanou do velkoobchodů a do obchodních řetězců. Kupují od nich ale i drobní prodejci a jednotlivci.

Jablka se musí vybarvit

Průměrnou úrodu hlásí i drobný ovocnář Josef Thoř z Pěnčína. Sklizeň bude podle něj letos opožděná o týden, možná i deset dní. Jablka se musí ještě vybarvit, čemuž pomohou srážky.

„Při chladném jaru jsem musel zintenzivnit postřik jablek, aby se na nich netvořily strupy. Na ně si já nemohu stěžovat," chlubí se ovocnář, který se pěstitelství věnuje celý život a farmu nyní předal svému synovi.

Jablka rovněž prodává do odbytového centra, ale i drobným obchodníkům a veřejnosti celý rok. Otevřeno má i o víkendech.

„Odbyt jablek máme dobrý, lidi k nám jezdí hodně," dodal.

Autor: Hana Langrová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info