Plzeňský festival minipivovarů představí přes 70 výrobců

V Plzni se tuto sobotu představí téměř 200 druhů točených piv, které vyrobilo 72 nejmenších pivovarů. Loni jich přijelo o třetinu méně. Šestý ročník festivalu českých minipivovarů Slunce pořádá pivovar Purkmistr v Plzni-Černicích, řekl ČTK Petr Míč z marketingu firmy. Akci zaštítil Českomoravský svaz minipivovarů.

"Loni mohli lidé ochutnat 151 druhů točených piv, letos o téměř třetinu více. Další desítky budou lahvových," uvedl Míč. Restaurační minipivovary představí své nejlepší druhy a rarity. Akce chce návštěvníky seznámit s nápoji, které nejsou běžně na trhu. Podle Míče na ni loni přijelo 8000 lidí z celého Česka a stovky cizinců. Letos jich organizátoři očekávají až 10.000, záleží ale na počasí.

Valná většina účastníků budou nejmenší minipivovary vyrábějící od 500 do 3000 hektolitrů ročně. "Počtem soustředěným na jednom místě je to největší akce v Česku a nevíme o tom, že by měla srovnání v Evropě. Jako zpestření nabídnou organizátoři čtyři větší pivovary.

Ke koupi budou degustační sklenice

V Plzni se představí deset nových českých minipivovarů, například pražský Beznoska nebo Zámecký pivovar ze Všeradic, dále raritní a nejvzdálenější pivo Hoavien z Vietnamu, slovenská, německá, belgická, nizozemská, skotská i norská piva. Zajímavostí bude Josef Groll Pils z pivovaru Wolferstetter z bavorského Vilshofenu, kde se přesně před 200 lety narodil sládek Josef Groll, jenž poprvé uvařil proslulý plzeňský ležák. "Groll stál u zrodu dnešní slávy piva, pro nějž se vžilo označení Pilsner, Pilsener či Pils. Výročí zůstalo v ČR prakticky bez povšimnutí. Pivovar Purkmistr připravil na Grollovu počest speciální várku Černické třináctky, která bude naražena při zahájení festivalu," řekl Míč.

Stánky s pípami budou na nádvoří pivovaru a hotelu, na sousední Selské návsi a nově také na pivovarské zahradě pod návsí. Návštěvníci si mohou koupit degustační osminkové sklenice. "Zavedli jsme jako u vína koštování piva," řekl majitel pivovaru Lubomír Krýsl.

Na festivalu bude jen pivo a jídlo k němu. Akce začne 21. září ve 13:00. Od 09:00 do 11:00 bude v konferenční místnosti burza pivních suvenýrů. Pro návštěvníky bude do 20:00 posílena trolejbusová linka číslo 13 z konečné tramvaje číslo jedna na Slovanech.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info